Politika

Kako je HNK postao talac SDA i HDZ-a kao jedini kanton bez nove vlade: Dok se svađaju, zajedno troše građanske pare i uhljebljuju svoje

HNK jedini u državi bez nove vlade. Stari ministri bez reizglasavanja na te pozicije dočekat će i nove izbore

Da su htjele, stranke pobjednice u Hercegovačko neretvanskom kantonu, a to su HDZ BiH i SDA, mogli su u najkraćem roku formirati kantonalnu vladu. Ali, nakon „razgovora“, „pregovora“ i „usaglašavanja“ – ništa se nije desilo. Oni koji su na pozicijama u Vladi HNK, a to su samo kadrovi HDZ-a i SDA, od općih izbora 2014., i dalje su tu. I dočekat će i izbore u oktobru ove godine. Četiri godine na vladajućim pozicijama, a da nisu reizabrani na iste.

Stanovnici Mostara, čini se navikli na slične situacije, razočarano komentarišu: „Mi možemo samo oboliti! Njih ništa ne dotiče. To su jednostavno takvi ljudi. Psovao ih ili pozdravljao – njima je isto. Šta očekivati od onih koji se samo mogu dogovoriti – da se ne dogovore?!“ ogorčeno govori Emir M. stanovnik Mostara. Sličnog je stava i njegova sugrađanka Azra K. „Mi smo navikli da nama vladaju oni koji nemaju legitimitet za to. Pogledajte šta je bilo s Gradom Mostarom sve prethodne godine. Kanton slično. U stvari, ne vjerujem da iko od naroda zna nabrojati ministre u Vladi HNK. Toliko o njihovom „radu“- kaže Azra.

HDZ i SDA u Skupštini HNK zajedno imaju 21 zastupnika, što je dovoljno i za formiranje Vlade i za izmjenu Ustava HNK, jer se radi o dvije trećine zastupnika. No, do dogovora o formiranju nove kantonalne Vlade prethodnih godina nije došlo.

Ovako je zamišljena nova zgrada Vlade HNK u hotelu Ero

Ipak, u Vladi HNK smatraju da iako nije formiran novi saziv, sve je funkcionisalo bez većih poteškoća. Za činjenicu da je to jedini kanton u državi bez nove Vlade, a čiji će članovi na istim funkcijama dočekati i izbore ove godine vladajuće stranke prebacuju krivicu s jednih na druge.

“Sporno je bilo to što je SDA na početku vezao formiranje vlasti na nivou kantona sa federalnim nivoom, tako da je došlo do blokade formiranja vlade”, navodi Stjepan Bošković, predsjednik HDZ BIH HNK.

I kantonalni premijer Nevenko Herceg (HDZ BiH) smatra da su krivi drugi.

Nevenko Herceg: Krivi su drugi

„Sa SDA smo razgovarali bar godinu dana. Razgovarali smo jedno značajno vrijeme i s SBB-om, i sa SDP-om. Moram priznati, žao mi je da nisu imali hrabrosti prihvatiti načela utemeljenja nove Vlade“ kaže Herceg.

U SDA krivicu prebacuju na HDZ. I tako ukrug. Godinama.

Opozicija: Sve je ovo dogovoreno odugovlačenje

Da je priča o navodnim razgovorima o formiranju nove vlade u HNK bila samo odugovlačenje, sada je svima jasno, smatraju u opoziciji.

„HDZ i SDA kao dvije vladajuće stranke mogu raditi apsolutno sve! Trošiti novac nenamjenski, netransparentno i protuzakonito, a bez snošenja odgovornosti. Njima apsolutno nije u interesu da se formira nova vlada, što su mogli napraviti odmah nakon općih izbora. Stanovnici HNK su taoci dvije vladajuće stranke! Taoci njihovih političkih i uskostranačkih interesa. Ovo će trajati do općih izbora 2022. Apsolutno ništa se neće promijeniti,“ govori Slaven Raguž (HRS), zastupnik u Skupštini HNK.

Ismet Lulić: Imamo trgovačku vladajuću koaliciju

„Znamo iz prošlosti da je Vlada HNK redovni talac koalicijskih odnosa na federalnom nivou, odnosno talac odnosa SDA-HDZ, a svjedoci smo da su ti odnosi iskreni samo kada je podjela funkcija i pozicija u pitanju. Na svim drugim parametrima taj je odnos sasvim neiskren. Takva situacija je i u ovom kantonu. Osim toga ne vidim niti interes niti volju kod izbornih pobjednika da formiraju novu vladu, jer su očito problemi građana ostavljeni po strani zarad čuvanja i očuvanja dobro utvrđenih položaja i pozicija u aktuelnoj vladi, koja budimo realni i nije pokazala ništa, a osobito ne kao tijelo koje bi se trebalo baviti standardom i životnim problemima građana. SDA i HDZ uopće ne osjećaju bilo kakvu potrebu da implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine. Umjesto toga, dobili smo još jednu ‘trgovačku’ vladajuću koaliciju u koju je na mala vrata uvedena stranka koja nije ni izašla na izbore 2018. godine, odnosno nije čak ni postojala. Evidentno je da u izbornoj godini neće doći do imenovanja nove vlade, pa će ona zajedno sa onom federalnom gotovo sigurno ostati u ‘tehničkom’ mandatu sve do jesenskih izbora“ – naveo je u svom reagovanju za Raport.ba Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a.

HNK dakle, čeka novu Vladu, a stara/nova Vlada čeka preseljenje u zgradu nekadašnjeg Hotela penzionera tj Hotela Ero u Mostaru, kojeg je Vlada HNK kupila za 11 miliona maraka prije 3 godine. No, sada kažu da nemaju novca za obnovu objekta i njegovu prenamjenu u objekat gdje bi bila smještena vladina kantonalna tijela uprave.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare