Region

Kako je i zašto IMDb ukinuo ocjenjivanje srpskog filma o Jasenovcu

O filmu su pisali, a nisu ga ni gledali – tako se mogla opisati “kampanja” komentarisanja i ocjenjivanja filma “Dara iz Jasenovca” na svjetski poznatom sajtu IMDb (Internet Movies Database), piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

A onda je 2. februara, bez zvaničnog objašnjenja od strane urednika ovog portala, ocjenjivanje i komentarisanje ukinuto.

“Dara iz Jasenovca” je kandidat Srbije za ovogodišnjeg Oscara za najbolji međunarodni film i nalazi se na spisku od 93 kandidata. Da li će ući u širu selekciju od 15 nominovanih filmova znat će se 9. februara.

U proteklih nekoliko dana, neovisno od trke za Oscara, na internet platformi IMDb pojavilo se više hiljada korisničkih ocijena za film “Dara iz Jasenovca”, iako njegova distribucija u kinima još nije počela.

Kako je ukinuto ocjenjivanje?

Urednici sajta IMDb do zaključenja teksta nisu odgovorili na pitanja RSE o razlozima zbog kojih su odlučili da ukinu ocjene i komentare za film “Dara iz Jasenovca”.

“Kampanju” ocjenjivanja u Srbiji su započeli korisnici društvenih mreža, ali i pojedini provladini tabloidi, odakle su građani pozivani da srpskom kandidatu za Oskara na IMDb daju “desetke”, odnosno maksimalnih deset zvjezdica.

Pozivi su uslijedili nakon negativne kritike u filmskom časopisu Variety, objavljene 25. januara, u kojoj je film “Dara iz Jasenovca” nazvan “srpskom nacionalističkom propagandom”.

U recenziji pod nazivom “Film o holokaustu sa upitnim namjerama” navodi se da je ovogodišnja kandidatura za Oskara iz Srbije “slabo prikrivena propaganda, koja cinično koristi holokaust da progura zabrinjavajući nativistički plan”.

Kada su se na sajtu IMDb pojavile i negativne ocjene korisnika, na društvenim mrežama ali i u tabloidima, oni koji su davali takve ocjene nazivani su “srpskim neprijateljima” i “ustašama”, a ocenjivanje na filmskoj platformi opisano je kao “neobični rat Srba i Hrvata”.

Šta se postiže ‘ratom ocjenama’?

Radnja filma “Dara iz Jasenovca”, kako je navedeno u opisu na sajtu IMDb, govori o iskustvu djevojčice u logoru Jasenovac na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima ogromnih razmjera.

Broj žrtava u Jasenovcu, ali i čitavoj fašističkoj tvorevini NDH, predmet je sporenja zvanične historiografije Srbije i Hrvatske, ali i optužbi sa jedne i druge strane za preuveličavanje, odnosno minimiziranje broja ubijenih.

Na pitanje kako gleda na “rat ocjenama” na IMDb-u, filmski kritičar Ivan Velisavljević za Facebook stranicu Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) odgovara da “nije novo da se etničke mržnje tako odnose prema umjetnosti”.

“Nažalost, srpske i hrvatske elite već godinama uporno guraju etničku mržnju i nastavljaju tu nacionalističku priču iz osamdesetih koja je dovela do rata. I onda se to, i od tada, preliva na polje kulture i umjetnosti”, rekao je Velisavljević.

Dodao je da je “rat” ocjenjivanjem, prema njegovim riječima, “nastavak odvratne prakse naših nacionalističkih elita da nas huškaju jedni na druge i da se preko patnje i užasa Jasenovca i Holokausta danas prepucavaju lokalni političari”.

Velisavljević je ocijenio i da je “film ‘Dara iz Jasenovca’ državni projekat Srbije”.

“Mislim da je ta kampanja oko ‘Dare iz Jasenovca’, jednog državnog projekta o genocidu, a genocid nad Srbima je u strategiji Ministarstva kulture (desetogodišnji plan Vlade Srbije koji definiše “državni” interes u kulturi prim.aut), proizvela mnogo veću štetu – da ne vidimo neke druge vrijednosti koje su imale šanse da nas također dobro, ako vam je do toga, predstavljaju u svijetu i da imaju nekog uspijeha”, istakao je on.

Snimanje filma “Dara iz Jasenovca” podržala je Vlada Srbije, a da je to projekat “koji od početka do kraja finansira država”, napomenula je tokom snimanja 2019. godine predsjednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

Inače, premijera srpskog kandidata za Oscara u Srbiji još nije održana. Premijerno prikazivanje filma “Dara iz Jasenovca” u Beogradu zakazano je za 22. april, na 76. godišnjicu oslobađanja logora. Početak distribucije filma u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) najavljen je za 5. februar.

Dio strukovnih filmskih udruženja u Srbiji osporio je kandidaturu filma “Dara iz Jasenovca” za nagradu Oscar, uz tvrdnju da su prekršene procedure i da je izbor bio netransparentan, što je Filmski centar Srbije kao organizator izbora negirao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare