Politika

Kako je iz spiska novih sudija Ustavnog suda FBiH ispao Dubravko Čampara

Ustavni sud Federacije BiH bit će popunjen sa troje novih sudija čime bi trebao biti deblokiran rad ovog tijela ali i Doma naroda FBiH.

Naime, problem je bio u predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari koji nije htio dati prijedlog, da bi ga nakon sankcija SAD uputio u proceduru.

U prijedlogu koji je Čavara ranije uputio bila su četiri imena koja su još ranije dogovorena u koaliciji SDA-HDZ-DF, a to su:

Ajša Softić (supruga SDA-ovog Safeta Softića) iz reda bošnjačkog naroda, Mirko Miličević iz reda hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz reda srpskog naroda te Dubravko Čampara iz reda Ostalih.

Međutim, u današnjem usvojenom prijedlogu jedno ime nedostaje – ono Čamparino.

Tako su Čavara i njegovi potpredsjednici Milan Dunović (DF) te Melika Mahmutbegović (SDA) dogovorili imenovanje troje sudija, a nisu dali saglasnost za Čamparino imenovanje.

Iako je on bio faktički prijedlog DF-a, danas nije dobio saglasnost navodno ni Dunovića ni Mahmutbegović.

Čampara je ranije važio ne samo za favorita DF-a nego je njegovu kandidaturu podržavala čak i SDA, jer jer tad u toj stranci bio Aljoša Čampara (brat Dubravka Čampare). Međutim, nakon odlaska Aljoše Čampare u NiP, ni Dubravko više nije podoban.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dubioza
Dubioza
5 mjeseci

kao s eodjednom sve deblokira