Zdrava hrana

Kako je John Goodman izgubio više od 90 kila? Ključ je u ovoj vrsti prehrane, a mi imamo popis namirnica koje su neophodne

John Goodman (69), glumac i zvijezda serije “Roseanne” s kilogramima se borio veći dio života. Tokom cijele njegove glumačke karijere, šale o njegovoj težini postale su dio njegove komedije, što je dodatno zakompliciralo njegov odnos s mršavljenjem. Goodman je proveo mnogo godina pokušavajući smršaviti, ali bezuspješno. U jednom intervjuu s Davidom Lettermanom opisao je svoja obeshrabrujuća iskustva kada je izgubio na težini da bi se ubrzo nakon toga kilogrami vratili. Gumac se približavao brojci od 180 kilograma i odlučio je da mora pronaći održivu prehranu koja će ga dovesti do zdrave težine jednom zauvijek, piše Gloria.

I konačno ju je našao. Ključ je u mediteranskoj prehrani i zahvaljujući njoj, glumac je izgubio više od 90 kila.

Goodman se počeo pridržavati mediteranske prehrane te je prestao piti alkohol.

- Prije sam samo trpao u usta sve što bi mi se našlo pod rukom - rekao je jednom prilikom. Danas je, kaže, počeo kontrolirati porcije i puno više hodati, a čak je vježbao i s ličnim trenerom.

Kad je riječ o mršavljenju, evo četiri razloga zašto mediteranska dijeta djeluje:

  1. To je prehrana s visokim udjelom zdravih masti
  2. Poboljšava mikrobiom crijeva
  3. Djeluje protuupalno
  4. Nije strukturirana dijeta, nego model prehrane


Održiva je

Mediteranska prehrana dosljedno se rangira u sam vrh najboljih opcija prehrane, još od prvog velikog istraživanja sredinom prošlog vijeka o riziku za srčane bolesti, a velika joj je prednost što ju je lako provoditi.

Nema brojanja kalorija te se lako i trajno mršavi, izbor namirnica je širok, a maslinovo ulje je primaran izvor masnoća. Mediteranska prehrana je dugoročno jedan od najkvalitetnijih modela za gubitak tjelesne mase koji će se odvijati tačno onako kako preporučuju stručnjaci - polako i sigurno - a pritom ćete uživati u obilju odličnih okusa. I Goodman je to i dokazao te se ove prehrane drži od 2017.

Nestvarna transformacija Goodmana


Evo koje namirnice su dio mediteranske prehrane

POVRĆE (artičoke, šparoge, cikla, blitva, paprika, brokula, cvjetača, kelj pupčar, kelj, zelje, mrkva, celer, krastavci, patlidžan, tikvice, cikorija, špinat, paradajz, buča, slatki krompir, krompir, poriluk, radič, peršin, koraba, zelena salata, rikula, matovilac, luk, bijeli luk, ljutika, rotkva, repa, raštika, gljive)

MAHUNARKE (grašak, leća, bob, soja, grah, slanutak)

VOĆE (jabuke, narandže, limun, limeta, mandarine, klementine, marelice, avokado, trešnje, datulje, smokve, grejp, grožđe, dinje, lubenice, nektarine, breskve, kruške, jagode, banane, ribiz, borovnica, malina, kupina, kivi, šljive, nar)

ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE (bademi, lješnjaci, orasi, pinjoli, indijski oraščići, pistacije, kikiriki, kesteni, sjemenke sezama, sjemenke suncokreta, sjemenke lana, bučine sjemenke)

ŽITARICE I PROIZVODI OD NJIH (kukuruz, raž, zob, pšenica, ječam, proso, heljda, riža, kvinoja, krupnik, bulgur, palenta, kus-kus, integralni hljeb i pecivo, integralna tjestenina)

RIBA I PLODOVI MORA (školjke, lignje, hobotnice, muzgavci, škampi, jastozi, orade, škarpina, trilje, list, raža, cipli, oslić, brancin, kovač, zubatac, inćuni, papaline, skuše, jegulja, palamida. srdele, sabljarke, tuna, lokarda, pastrve)

MESO (piletina, puretina, janjetina, junetina, teletina, zečetina - prednost ima bijelo meso ili nemasno crveno meso)

MLIJEČNI PROIZVODI, JAJA (svježi kravlji sir, kozji sir, feta, mozzarella, parmezan, jogurt, grčki tip jogurta, općenito sirevi s manjim udjelom masti, kokošja jaja, pačja jaja, gusja jaja, prepeličja jaja)

ZAČINSKO BILJE (bosiljak, list peršina, origano, kajenski papar, papar, klinčići, kumin, korijandar, cimet, kopar, sjemenke komorača, đumbir, ružmarin, majčina dušica, lovor, anis, mažuran, menta, čili papričice, estragon, kadulja, matičnjak, muškatni oraščić