Vijesti

Kako je Lavrov priznao genocid i etničko čišćenje u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov večeras će početeti svoju dvodnevni posjetu BiH.

Šef ruske diplomatije prvo će održati sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Ovom prilikom zanimljivo je podsjetiti kako je Lavrov 2008. godine govorio o genocidu u Srebrenicu i tako ga defacto priznao.

Lavrov je te godine pokušavao opravdati prisustvo ruskih snaga u Gruziji gdje su se odvijali oružani sukobi.

On je kazao da Rusija ne može dopustiti da njene snaga posmatraju genocid u Gruziji baš kako su to radile nizozemske snage u Srebrenici 1995 godine.

“Ruski mirovnjaci bili su u Južnoj Osetiji prema sporazumu iz 1992. godine, koji su potpisale Gruzija i Južna Osetija – Gruzija je izravno ciljala na mirovne snage i civile? Je li Gruzija očekivala da će mirovnjaci pobjeći kao što su to učinili u Srebrenici?”, rekao je Lavrov u UN-u što je zabilježeno na njihovom zvaničnoj stranici.

Potom je Lavrov napisao i autorski tekst za ugledni američki “The Wall Street Journal”.

“U ovom je slučaju Rusija upotrijebila silu u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom, svojim pravom na samoodbranu i svojim obvezama prema sporazumima u vezi s tim konkretnim sukobom. Rusija nije mogla dopustiti svojim mirovnjacima da gledaju djela genocida počinjena pred njihovim očima, kao što se dogodilo u bosanskom gradu Srebrenici 1995. godine.”, napisao je Lavrov u WSJ.

Reuters je prenio ovu izjavu:

“Zapadna se politička elita uzbudila tek nakon što je rusko vodstvo odlučilo da svoje mirovnjake ne prepusti svojoj sudbini, da ne dopusti etničko čišćenje kao što se dogodilo u Srebrenici”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare