Svijet

Kako je Navaljni nasamario agenta koji ga je otrovao: “Nastao je haos, nismo znali šta napraviti”

Dokumentarni film o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom, koji je za dlaku izbjegao smrt nakon što su ga otrovali novičokom, premijerno je prikazan na Sundance filmskom festivalu, piše Guardian.

Ovaj 90-minutni film jednostavno nazvan ‘Navaljni’, prikazuje vođu ruske opozicije tokom nekoliko mjeseci koje je proveo u Njemačkoj 2020. godine dok se oporavljao od trovanja. U filmu su također prikazani intervjui s Navaljnim, njegovom ženom Julijom i najbližim saradnicima.

Najneobičnija scena u filmu je ona u kojoj Navaljni, iz svojeg utočišta u njemačkom Schwarzwaldu, telefonom nazove agenta za kojeg misli da mu ja podmetnuo otrov i navede ga da potvrdi da je sudjelovao u napadu pretvarajući se da je ljutiti šef tajne službe.

‘Sjećam se da sam samo pazio da nikako ne prekinem snimanje jer je ovo nešto najvažnije što ću snimiti u čitavom životu’, kazao je redatelj filma Daniel Roher o trenutku tog telefonskog priznanja.

‘Nakon toga, svi smo pomahnitali. Jurcali smo uokolo kao kokoši s odrubljenim glavama. Razmišljao sam o tome šta bismo sada trebali napraviti? Zvati policiju? Trebamo li nekakvu zaštitu?’, kazao je.

Tražili ‘trovače’

Roher je u početku planirao napraviti film posve drugačije tematike s Kristom Grozevim, bugarskim istražiteljem koji radi za Bellingcat, tim online istražitelja i istraživačkih novinara.

Međutim, nakon Navaljnijevog trovanja, Grozev je počeo tražiti ko bi mogao stajati iza toga. Nakon što je na dark webu kupio telefonske brojeve i evidencije letova, pronašao je grupu od osam muškaraca iz ruske službe sigurnosti FSB koji su, kako se čini, godinama pratili Navaljnog po Rusiji.

PROČITAJTE  Rusi ostavili belgijskog ovčara na ratištu, Ukrajinci ga spasili, sada se pridružio njihovoj vojsci

Grozev je kontaktirao Navaljnog i otputovao u Njemačku kako bi se s njime sastao i kazao mu do kakvog je otkrića došao. S njim je bio i Rohev koji je sve to snimao. Ispostavilo se da su Navaljni i njegov tim već razmišljali o tome da snime film te je tako počela saradnja.

‘Kad se Aleksej u Berlinu probudio iz kome, imao je dvije vizije. Jedna je bila da napravi taj ogroman istraživački video o Putinovoj palači i njegovom nezakonitom bogatstvu. Druge je bila da snimi veliki dokumentarni film u stilu Hollywooda’, kazao je Roher.

Navaljnom je pozlilo u augustu 2020. dok je letio iz Tomska u Sibiru za Moskvu. Zahvaljujući brzoj reakciji pilota koji je hitno sletio u Omsk, Navaljni je preživio i kasnije bio prebačen u Berlin gdje se dugo i sporo oporavljao. U Berlinu je potvrđeno da je otrovan novičkom, iznimno opasnim nervnim agensom koji imaju samo Rusi.

Kremlj je negirao umiješanost u trovanje, a Vladimir Putin je čak odbio javno izgovoriti ime Alekseja Navaljnog te ga čitavo vrijeme nazivao ‘taj gospodin’, ‘određeni tip’ ili ‘pacijent iz Berlina’.

Povratak u Rusiju

Film završava Navaljnijevim povratkom u Rusiju u januaru 2021. Po dolasku je zadržan na aerodromu i kasnije osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je navodno prekršio odredbe prošle presude za prevaru – što je proces koji se smatra politički motiviranim. Trenutno Navaljni služi kaznu u zatvoru oko 100 km izvan Moskve.

Nakon Navaljnijevog trovanja, njegova Antikorupcijska fondacija je proglašena ekstremističkom organizacijom te su mnogi njezini vođe i regionalni koordinatori bili prisiljeni pobjeći iz zemlje.

Snimanje filma držano je u tajnosti sve do januara, a da će film biti prikazan na Sundance festivalu objavljeno je u posljednji trenutak. Premijera je održana u utorak navečer, jer je Sundance ove godine zbog covida u potpunosti virtualan. Maria Pevčik, bliska Navaljnijeva saradnica koja je bila s njime u Tomsku kad je otrovan, izvršna je producentica filma.

Na kraju filma, Navaljni na zahtjev redatelja snima poruku za slučaj da bude ubijen pri povratku u Rusiju. ‘Želim vam reći nešto očito: ne odustajte, ne smijete odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerojatno jaki i moramo iskoristiti tu snagu’, kazao je.

U objavi na Instagramu koja najavljuje film, Navaljni se u svom uobičajenom ironičnom tonu žali da knjižnica u zatvoru u kojem služi kaznu, nema pretplatu na HBO Max pa neće biti u prilici gledati film.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare