Vijesti

Kako je Njemačka izbjegla skandal u posljednji trenutak? Negator genocida u Srebrenici ipak bez ordena: Obavijestili smo ga

Skandal je izbjegnut u posljednji trenutak. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier orden za zasluge SR Njemačke namjeravao je ove godine dodijeliti izraelskom historičaru Gideonu Greifu, ali je odustao poslije upozorenja na neprimjerenost takvog postupka. Naime, Greifa je Milorad Dodik imenovao na čelo Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995., a ovaj je postao negator srebreničkog genocida.

Ovaj slučaj pokazuje koliko je štetno kada se historičari (i naučnici, općenito) pristanu sarađivati s kompromitiranim politikama. To se desilo Gideonu Greifu, uglednom stručnjaku za problematiku holokausta i Auschwitza, koji se posljednjih godina spetljao s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, i kao posljedica tih neprirodnih odnošaja, postao revizionist, koji negira Srebrenicu, a usput širi priče o 700.000 žrtava Jasenovca, zbog čega su ga kritizirali ozbiljni historičari kao što su Ivo Goldstein i Goran Hutinec, piše Jutarnji.

Greif se višestruko odužio svojim pokroviteljima iz Beograda i Banje Luke, tako što je u različitim intervjuima objasnio kako ne vidi ničeg spornog u izvještaju njegovog stručne komisije o događajima 1995. u Srebrenici koje je između ostalog zaključilo kako se u Srebrenici nije dogodio genocid. Usput je objavio i knjigu “Jasenovac – Auschwitz Balkana”, koja se u Srbiji prodavala po neobičnoj cijeni višoj od sto eura, a u kojoj je tvrdio da je u logoru ubijeno na stotine hiljada žrtava, iako nije priložio nikakve ozbiljne dokaze. Volio je licitirati leševima pa je u jednom intervjuu govorio o najmanje 700.000 ubijenih, dok je u drugom cifra narasla već na 800.000. To nije bio kraj licitiranju s leševima pa je na TV Pinku, inače, omiljenoj Vučićevoj televiziji je početkom 2018. godine spomenuo na nalaze nekakve srpsko-hrvatske komisije, koja je navodno 1945. donijela zaključak da je u Jasenovcu ubijeno ni manje ni više nego 1.400.000 ljudi. U jednom drugom intervjuu, Greif je ustvrdio kako je u mnogim elementima “Jasenovac bio gori od Auschwitza”, a prilikom posljednjih kontroverzi i negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid je izjavio kako on “kao Židov zna šta je genocid”.

To je bilo previše i iz Ureda njemačkog predsjednika su objasnili kako do dodjele ordena (službeni naziv: Savezni križ za zasluge) neće doći zbog toga što je ministar vanjskih poslova Heiko Maas (sada već bivši) u međuvremenu povukao svoj prijedlog. Isto su potvrdili i iz Ministarstva vanjskih poslova, odakle su upozorili kako zaključci Greife komisije “proturječe presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida”.

No u ministarstvu vanjskih poslova, kao i u dopisu predsjedničkog ureda, isto tako zaključuju kako cijela odluka o povlačenju prijedloga za dodjelu ordena “ne umanjuje zasluge zbog kojih je Greif prvobitno predložen”. Kako je rečeno, Gideon Greif je obaviješten o ovoj odluci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare