Politika

Kako je Raport najavio: Izetbegovićev bivši savjetnik ‘briljirao’ na intervjuu za direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Elvis Kondžić dobio je (očekivano!?) najveći broj bodova na intervjuu za direktora Agencije za borbu protiv korupcije, saznaje Raport.

Time se faktički priveo kraju proces imenovanja direktora ove izuzetno važne, ali degradirane institucije.

Kondžić je inače član SDA, bio je šef kabineta Bakira Izetbegovića u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH.

Da će Kondžić najvjerovatnije biti izabran za direktora ove značajne institucije Raport je najavio prije tačno godinu.

Tad smo objavili da je njegovo uhljebljenje dio stranačkog dogovora SDA-HDZ-SNSD, a da su ostali kandidati koji su se prijavili samo ukras.

Iako šef Agencije za borbu protiv korupcije, iz očitih razloga, ne može biti niko ko je član neke politčke partije niti neko kojoj je uopće blizu, u ovom slučaju to nije nikakav problem, kao što u ostalom ni ranije ni bio.

Zanimljivo je da je ranije CIK, koji je provjeravao kandidate, upozorio da su neki u sukobu interesa zbog pripadnosti političkim partijama, no Kondžić je tad izrazio spremnost da se ispiše iz članstva SDA. I to je to. Problem je riješen.

Inače, nadležnosti i djelokrug Agencije za borbu protiv korupcije BiH su široki. Primarni zadatak jeste prevencija korupcije u institucijama BiH i među uposlenicima kao i izabranim zvaničnicima.

Agencija, između ostalog, izrađuje Strategiju borbe protiv korupcije koju usvaja Vijeće ministara te je provodi, donosi smijernice o radu ostalih institucija. Važan segment rada ove Agencije jeste praćenje eventualnog sukoba interesa te prikupljanje podataka o imovini izabranih zvaničnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare