Politika

Kako je Rusija pomnožila s nulom višemjesečno divljanje Milorada Dodika

Političko divljanje Milorada Dodika, koja traje već mjesecima zbog imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, sinoć je dobilo i vakcinu za smirenje. Da stvar bude gora, Dodik je politički šamar dobio od onih u koje se najviše uzdao – Rusa.

Naime, mjesecima već Dodik prijeti sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se, bar je tako zamišljao, voditi žestoka rasprava u imenovanju Christiana Schmidta, Rusi pobunuti protiv ‘kršenja svih međunarodnih pravnih odrednica’ te uložiti veto.

Ništa od navedenog se nije desilo.

Ruski ambasador pri UN-u Vasily Nebenzya imao je diplomatsku raspravu sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turuković, rekao je tri rečenice o tome kako imenovanje nije uredu i to je to.

“Uvijek smo spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ali ovo je pokušaj da se izabere kandidat za visokog predstavnika bez podrške Vijeća sigurnosti i jedne strane u BiH, čime on ne bi imao legitimitet. Ovo će uništiti sav napredak koji je postignut u četvrtini stoljeća,“ rekao je on i dodao da bi ovo moglo imati veoma štete posljedice po BiH.

To je to.

Zbog čega Rusija nije uložila veto ili insistirala na glasanju za imenovanje Schmidta nije jasno. Iz onoga što dopire iz diplomatskih kuloara može se zaključiti samo da Rusiji nije više toliko važno šta želi Dodik, jer sama Rusija ima važnijih slučajeva poput Krima i Ukrajine.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Tomislav Dretar
Tomislav Dretar
10 mjeseci

Ratovati može onaj koji ima hrane za vise godina. Rusi su na ivici gladi. Biden ima najmoćnije svjetske špijunske službe i politicke anamliticare pri ruci i zna zašto i čime Putin prijeti.