Magazin

Kako je ruski arhitekta projektirao kuću u šumi za Putina i kako ona uopće izgleda? Ovakvo nešto niste vidjeli

Možda je u ovo vrijeme prikladno prisjetiti se jednog starijeg projekta koji je izazvao velik interes onog trenutka kada je izašao, a njegova popularnost je ponovo u porastu, ne toliko zbog samog projekta koliko zbog ideje da se radi o kući ruskog predsjednika Vladimira Putina. Iako je sam projekt hvale vrijedan, ipak je naglasak na tome kako je poznati ruski arhitekta Putina zamislio kao zlikovca koji se mora skrivati negdje na osami, u šumi među krošnjama, piše D&D.

Arhitekt i dizajner Roman Vlasov osmislio je izrazito futuristički projekt kuće kojeg je nazvao – “Putin's House or a story about what his villa might look like” odnosno u slobodnom prijevodu “Putinova kuća ili priča o tome kako bi mogla izgledati”. Moramo priznati da je pomalo dugačak naziv za jedan projekt, ali kada se radi o jednoj od takvoj osobi mislimo da ne možemo ništa zamjeriti.

U vizualizaciji “Putinove kuće ili priče o tome kako bi mogla izgledati njegova vila” Roman Vlaslov svoje dizajnerske odluke ostavlja otvorenima. Ovaj pomalo dramatični i revolucionarni projekt iako ističe kuću kao skulpturu usred šume koju je doista teško ignorirati, opet na drugu stranu sugerira određenu atmosferu skrovišta nekog zlikovca iz priča o super junacima. Čini se da je poznati arhitekt dobro predvidio budućnost, odnosno sadašnjost.

Stambeni prostor kuće smješten je na samo jednom novou i zapravo u poprilično jednostavnoj organizaciji, dok je glavni naglasak cijele ove priče na dva masivna stuba na kojima kuća stoji. Stubovi izgledaju kao da nemaju kraja dok se gube u gustoj šumi podno vile. Ovako zamišljen projekt postavlja mnoga pitanja na koja Vlaslov još uvijek nije dao odgovor.

Projekt Putinove vile predlaže jednu radikalnu i novu interpretaciju moderne arhitekture sa svojom fasadom koja je oslobođena bilo kakvih spona, horizontalnim prozorima i minimalistički odabirom materijala.

Kuća je apsolutno neljudskih razmjera, a beskrajnost potpornih stubova ističe bogatu imaginaciju arhitekta Romana Vlahova. Ipak uzdizanje kuće na takve stupove umanjuje njezin otisak na padinu planine i time reducira njezin utjecaj na prirodni kontekst što svjedoči o detaljnom promišljanju ovog projekta koji ne želi ostati samo ideja. Male su šanse da ćemo ikada saznati šta li je Vlaslov htio poručiti s ovim projektom, ako se takva ideja uopće krije u pozadini, ali svakako moramo pohvaliti dosjetljivost i impresivan dizajn, piše D&D.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare