Kriminal

Kako je turistička agencija dobila milionski posao za nabavku medicinske opreme: Direktor je tvrdio da je sve ok, danas je uhapšen

MUP RS od jutros hapsi u Banjoj Luci zbog kriminalnih javnih nabavki medicijske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa.

Radi se o višemilionskom kriminalu o kojem su mediji izvještavali. Naime, slično kao što je Vlada FBiH dala posao poljoprivrendom gazdinstvu televizijskog voditelja Fikreta Hodžića za nabavku 100 respiratora, tako je Institut za javno zdravstvo RS posao dao turističkoj agenciji. Inače, direktor Instituta je Berislav Zeljković, uzdanica Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Radi se o agenciji “Travel4fun” koja je u vlasništvu Saše Markovića koji je i uhapšen danas. On je za RS trebao nabaviti zaštitna odjela, maske i nekontaktne toplomjere.

Već po samoj dodjeli posla postalo je jasno da se radi o stranačko-rođačkom isisavanju novca iz budžeta jer je Institut samo ‘pregovarao’ s ovom turističkom agencijom dok druge ponude nije ni razmatrao niti tražio.

Ugovor je zaključen pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a kao jedini ponuđač navodi se samo kompanija “Travel4fun”.

Sad uhapšeni Marković ranije je govorio da je sve ok.

“Prvo, ne radi se o 2,7 miliona KM, već tu imaju dva aneksa koja su spustila tu cijenu. Drugo, ugovor je okvirnog karaktera i on zavisi od toga šta treba institutu. Treće, mi smo bili u konzorcijumu sa firmom koja ima sve potrebne dozvole neophodne za rad uopšte u sektoru zdravstva i mi smo bili jedan od dva ugovarača sa Institutom”, govorio je Saša Marković za RSE.

Iz samog Instituta se naravno nisu oglašavali o tome kako je turistička agencija dobila milionski posao.

Krivičnu prijavu su u ovom slučaju podnijeli iz Transparency international BiH kao i u slučaju nabavke zaštitne opreme od firme ´Procontrol´ iz Banje Luke koja se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima vrijednim 2,3 miliona maraka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare