Svijet

Kako je započela bromansa koja Zapadu ide na živce? Xi i Putin upoznali su se na rođendanskoj zabavi: ‘On je moj najintimniji prijatelj’

Kineski predsjednik Xi Jinping u trodnevnoj posjeti Moskvi gdje će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Očekuje se da će dvojica čelnika sklopiti do desetak sporazuma – vjerojatno o poticanju trgovine, posebno u energetic. Kao i da će uložiti više napora u trgovinu u vlastitim valutama.

Očekuje se i da će Xi ponoviti kineski stav o rješavanju ‘ukrajinske krize’ koji je Kina već ranije iznijela u svojim “12 tačaka” koje je kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na svojim internetskim stranicama: potrebu za poštivanjem suvereniteta i nastavkom mirovnih pregovora, ali i ruske teme za razgovor poput odvraćanja od ‘vojnih blokova koji se šire’, pri čemu se misli na NATO Savez.

Ipak, navodi za Politico Ryan Hass, viši su radnik na Institutu Brookings, Xijev prioritet je ‘dugoročno zaključati Rusiju kao kineskog mlađeg partnera, jer je to ključno za viziju nacionalnog pomlađivanja Kine’.

Prema nekim izvještajima, nakon posjete Rusiji, Xi bi se mogao telefonski čuti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Prijateljstvo pod lupom

Prijateljstvo između kineskog i ruskog predsjednika traje već desetak godina, a pod povećalom međunarodne javnosti našlo se otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Uoči ovosedmičnog susreta dvojice predsjednika, američki glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izjavio je da se i Kina i Rusija ‘bore protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima koja su SAD i saveznici izgradili od kraja Drugog svjetskog rata’ te da će SAD pažljivo pratiti što proizlazi iz sastanka dvojice čelnika u Rusiji.

Rusko-kinesko prijateljstvo, naime, ne ulijeva povjerenje unatoč tome što je Kina objavila mjere za okončanje rata u Ukrajini. Ne pomaže ni činjenica da su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe s Iranom u Osmanskom zaljevu. Zapad sumnja i da su kineske kompanije, uključujući jednu povezanu s kineskom vladom, ruskim entitetima poslale jurišne puške i drugu opremu koja se može koristiti u vojne svrhe, uključujući dijelove dronova i pancire.

Povrh svega toga, Peking je u ponedjeljak dodatno podržao Moskvu, kada je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin navodno pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) – koi je izdao nalog za hapšenje Putina – da ‘poštuje imunitet šefova država od jurisdikcije prema međunarodnom pravu’.

Prijateljstvo bez granica: Xi i Putin

Sve to daje naslutiti da je prijateljstvo između Xija i Putina, ne samo neupitno, već čvršće nego ikad.

Na kraju krajeva, Xi je – uoči puta u Moskvu – izjavio da dolazi kako bi ojačao ‘prijateljstvo, saradnju i mir’ te stvorio ‘nove izglede za kinesko-ruske odnose’. Također je rekao da prijateljstvo Pekinga i Moskve ‘raste iz dana u dan’.

“Naše dvije strane provode koncept prijateljstva koji se prenosi s generacije na generaciju, a to tradicionalno prijateljstvo raste iz dana u dan”, kazao je Xi uoči posjeta ruskom kolegi, a ruski predsjedenik bio je jednako blagoglagoljiv kada je izjavio da su kinesko-ruski odnosi sada na ‘najvišoj razini’ u historiji. Putin je pritom dodao da je riječ o odnosu u kojem ‘nema vođe i sljedbenika, nema ograničenja ili zabranjenih tema’.

Peking se, podsjeća Politico, obvezano na ‘partnerstvo bez granica’ s Rusijom svega dva dana prije invazije na Ukrajinu, a aktualni posjet kineskog predsjednika – prvi od početka ruske invazije – dolazi u trenutku kada se Peking sa svojim “12 tačaka” nastoji pozicionirati kao mirovni posrednik u ratu.

Upoznavanje na rođendanskoj zabavi

Prijateljstvo Xija i Putina započelo je prije desetak godina, votkom i sendvičima. Xi i Putin sastali su se, naime, 2013. pred kraj samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje na Baliju. I to na Putinov rođendan. Prema navodima dvoje ljudi prisutnih na improviziranoj rođendanskoj zabavi, ta prigoda ‘nije bila pijanka, ali su se otvorili i postojala je funkcionalna hemija’.

Prema riječima samog Putina, Xi mu je poklonio tortu, dok je ruski čelnik izvukao bocu votke za zdravicu.

“Nikada nisam uspostavio takve odnose niti sklopio takve dogovore s bilo kojim drugim stranim kolegom. Ali sam to učinio s predsjednikom Xijem”, rekao je Putin 2018. kineskoj televizijskoj postaji CCTV.

“Što se tiče godina, razlika između njih je samo šest mjeseci. Očevi su im se borili u Drugom svjetskom ratu. Obojica su u mladosti proživljavali poteškoće. Oboje imaju kćeri”, rekao je Alexander Gabuev. On je viši saradnik u think tanku Carnegie Endowment for International Peace i stručnjak za rusko-kineske odnose. “I obojica su sve više poput careva, podjednako opsjednuti obojenim revolucijama”, dodao je.

Putin je svog je kineskog kolegu jednom prilikom nazvao svojim ‘najboljim, najintimnijim prijateljem’. Nakon toga uslijedio je put u Peking, gdje je Xi uručio Putinu prvu kinesku medalju prijateljstva. “On je moj najbolji, najintimniji prijatelj”, rekao je tada Xi. “Bez obzira na fluktuacije u međunarodnoj situaciji, Kina i Rusija uvijek su čvrsto uzimale razvoj odnosa kao prioritet.”

Puno sličnosti

Prijateljstvo Između Xija i Putina nastavilo se usprkos golemom međunarodnom pritisku, otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Svega tri sedmice prije invazije, Putin je posjetio Peking i potpisao ono što je Kina nekada nazivala ‘partnerstvom bez ograničenja’, a kineski su se dužnosnici u narednim mjesecima klonili kritiziranja Rusije te su rusku ‘specijalnu vojnu operaciju’ odbijali nazivati invazijom ili ratom. Umjesto toga, ponavljali su ruski narativ da je za invaziju krivo širenja NATO-a.

Putina je, zauzvrat, već toliko puta istaknuo kako Rusija i Kina zajedničkim snagama ‘prkose’ unipolarnom svijetu na čelu s SAD-om, da su ga neki analitičari počeli nazivati ‘glasnogovornikom Pekinga’.

Xi je i ovim svojim ovosedmičnom posjetom odlučio stati uz Putina. I to usprkos činjenici da Zapad već dovoljno sumnjičavo gleda na kineski vojni i ekonomski rast.

I dok Zapad najviše brine kako će se prijateljstvo između Xija i Putina odraziti na opskrbu Moskve oružjem od strane Pekinga, rusko-kineski dvojac ostaje, čini se, čvrsto ujedinjen je u redovnim kritikama Zapada i njegovih multilateralnih institucija u kojima ‘SAD ima ključnu riječ’.

U proteklih godinu dana puno se nagađalo o tome da će Xi kad-tad okrenuti leđa Putinu jer kineskom rastućom ekonomijom nimalo ne odgovaraju globalni poremećaji uzrokovani ruskim ratom u Ukrajini. Međutim, rat traje i dalje, a dvojica čelnika su u dobrim odnosima koji su, čini se, čvršći nego ikad.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare