Region

Kako Milanović stoji u Hrvatskoj? Objavljena velika anketa: Leđa mu okreću i u sopstvenoj stranci, desničari mu plješću

Odabrala ga je ljevica, sada ga voli – desnica, jedno je reklamirao u kampanji drugo zagovara i provodi od kada je postao predsjednik, “prevario” je svoje birače kako bi pridobio birače desnih stranaka…
Ovo su samo neka od zapažanja koje se često čuju o mandatu Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske. Njegv lik posebno je postao omražen u BiH, zbog njegovih izjava o Bošnjacima, genocidu u Srebrenici, podrške Dodiku…

No, kako Milanović zapravo stoji u Hrvatskoj sad? Istraživanje je za RTL provela Promocija Plus.

Dobar – tri; to je prosječna ocjena rada predsjednika Republike kroz dosadašnji mandat. A kako su ga Hrvati ocjenjivali po mjesecima u protekle dvije godine? Najvišu ocjenu dobio je na početku mandata; u aprilu 2020. – vrlo dobar, gotovo 3,6. Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći, vrti se oko trojke, s manjim amplitudama. Sada u januaru je na stabilnoj trojci.

Gledano po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio – SDP (ocjenjuju ga s 3,77). Ostali su na trojci, od MOŽEMO! (ocjena 3,21) preko MOST-a (ocjena 3,02), Domovinskog pokreta (ocjena 2,68) do HDZ-a (ocjena 2,65). Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

No usporedba rezultata s početka mandata i sada pokazuje da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme MOŽEMO!, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike MOST-ovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta.

E sada, kako se Milanović kretao ljestvicom najpozitivnijih političara? U protekle dvije godine Milanović je 13 puta biran za najpozitivca, ostale mjesece to je bio premijer Plenković. Prva tri mjeseca od izborne pobjede 2020. Milanović je bio na vrhu, onda ga je kroz kampanju i pobjedu na parlamentarnim izborima smijenio premijer. Nije mu tada pomoglo ni proglašavanje korone karijesom.

U izbornom mjesecu julu 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca – dobio je tek nešto iznad 11 posto. Od početka 2021., kada je krenuo s maratonskim prozivkama svih i svega, Milanović mijenja trend da bi u martu skinuo s trona premijera (u martu je bio pozitivac za 18 posto ispitanika). Preuzima vodstvo i od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca. Najbolji rejting bio mu je u novembru prošle godine na vrhuncu sukoba s Vladom, premijerom i ministrom obrane. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 23.7 posto, tada ga je izabrala za najpozitivca.

Podaci s ljestvice po biračkom tijelu pokazuju da ga sada birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat.

U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58,9 posto na 52,3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar. A značajan pad vidljiv je i kod birača ostalih stranaka koji su ga podržavali: HSS (s 48,3 posto na 23,1 posto), HSU (s 46,9 posto na 24,7 posto), IDS-a (s 50,7 posto na 22,3 posto), CENTRA (s 27,4 posto na 14,2 posto).

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10,7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod MOST-a se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34,5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3,6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27,6 posto).

Sigurno da je slogan “Normalno” iz kampanje postao najironičniji slogan dosad, a pokušaje širenja biračke baze u prvom mandatu na Pantovčaku već smo vidjeli. No je li politički odlazak udesno dovoljan da bi desnica kod reizbora i zaokružila ime Zorana Milanovića? I bi li ljevica i centar apstinirali od izbora? Milanović bi tako mogao dobiti na mostu, i doslovno i među biračima istoimene stranke, a izgubiti na ćupriji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare