Magazin

Kako napraviti kod kuće kafu bez kofeina?

Ako ste ljubitelj kave i volite isprobavati nove stvari, danas se poigrajte s kafom… Ne radi se u ovom slučaju o dodavanju bez kofeinske kafe u vodu, već o tome kako ju napraviti od nule. Danas neka vaša kuhinja postane mali laboratorij. Kako biste ovo napravili, morate imati zelena zrna kafe, a ovako izgleda cijeli postupak.

Osim toga, potrebna vam je tava i avan, ako nemate profesionalnu opremu, piše Ordinacija.hr.

Namakanje

Zelena zrna kafe stavite u veliku posudu puno vrele vode koja mora pokrivati sva zrna. Nakon nekoliko minuta ju iscijedite i ponovite cijeli postupak. Što više ponavljate postupak to ćete se više kofeina riješiti iz kafe. Na žalost nešto morate žrtvovati u ovom procesu, a to je kvaliteta kafe.

Prženje

Ovaj dio oduzima najviše vremena i energije jer se zrna moraju ispržiti do savršenstva. Možete koristiti običnu tavu za ovaj proces. Lako je znati jesu li zrna gotova – moraju biti smeđa ili crna, a kućom će se širiti neodoljiv miris kafe.

Mljevenje

Ovo bi mogao biti zahtjevan dio posla ako nemate aparat za tu svrhu. No nije nemoguće jer možete koristiti avan kako biste potpuno usitnili kafu. Sad kada ste sve napravili, pripremite ukusan napitak od kafe i tikve!

Pripremite kafu od tikve

  • 120 ml jake kafe ili jedan espresso (može i bez kofeinska kava koju ste upravo pripremili)
  • 170 ml mlijeka po izboru (kravlje, kokosovo, bademovo...)
  • 3 kašike pirea od tikve
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • malo stevije
  • malo začina s okusom tikve (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, kardamom)
  • malo ekstrakta od vanilije

Priprema: Pripremite kafu kao i inače, stavite u čašu od blendera i dodajte pire od tikve, začine, ekstrakt od vanilije i javorov sirup. Pomiješajte sve u blenderu. Sa strane, u 170 mlijeka po izboru dodajte steviju i ugrijte na laganoj vatri, miješajući što više kako biste dobili pjenu od mlijeka. Ako vam ne uspije ručno, koristite mikser. Odvojite pjenu i stavite u šoljicu na vrh kafe s okusom bundeve. Po želji, kafu možete još pošećeriti ili začiniti.