Dobre navike

Kako otopiti salo s trbuha? Postoje samo dva rješenja

Najbolji način da otopite salo s trbuha jest da prestane vjerovati u čudotvorne pripravke i marketing fore kvazi trenera i krenete ozbiljno i sistematično mijenjati svoje zdravstveno-prehrambene navike!

Nemoguće je ciljano skidati potkožno masno tkivo! Ko god vam tvrdi suprotno ili ima privatnu praksu plastične hirurgije (liposukcija&co.) ili je apsolutno neuk i zanima ga isključivo vaš novac na kratke staze (cca. tri mjeseca čudotvornog treninga i vi imate svoju figuru iz snova)! Kada bi ovo drugo bilo moguće, svi bi radili isključivo ‘te’ (ciljane) vježbe i trenažne protokole i svi bi bili ravnih trbuha i isklesanih mišića. Istina je da su ‘trbuh’ (abdominalni mišići) i listovi najviše pod utjecajem genotipa (u odnosu na ostalu muskulaturu), stoga ubacite još i ovaj parametar u jednačinu. To nikako ne znači da ne možete imati ravan i ‘mišićav’ trbuh, već da će vanjski izgleda trbušnih mišića varirati od osobe do osobe.

A sada naučni i realno kako ‘otopiti salo’ s trbuha:

  1. Trening

* Neka vaša sedmična rutina bude blagoslovljena sa 3x (idealno bi bilo 4x) sedmičnog vježbanja

* Neka trening bude kružnog karaktera (eventualno kombinirani stanično/kružni) jer na taj način možete povećavati intenzitet treninga (smanjujući odmora) bez da povećavate volumen (kilaže koje dižete).

* Ubacite kratke HIIT ili cardio protokole na početku i kraju treninga (npr. 30 sekundi trčanja na traci, 30 sekundi odmora). Protokoli ne bi trebali biti ‘lagani’, a intenzitet istih određuju vaše funkcionalne sposobnosti (kondicija).

* Koristite kompleksne vježbe sa šipkom (čučanj, mrtvo dizanje, rameni potisak…), kao i balističke vježbe (swing girjom, bacanja medicinke…) koje će vam podići frekvenciju srca.

* ‘CORE'/vježbe za trup odradite pred kraj treninga jer prvi dio treninga (dok ste svježi i odmorni) želite ostaviti za ‘teže’ i kompleksnije vježbe.

* U kružnom djelu treninga, odmori između vježbi neka vam budu oko 15 sekundi (ili malo više ukoliko su vam funkcionalne sposobnosti slabije), dok između serija imate minutu do dvije.

* Trening neka vam u totalu traje 50 do 60 minuta, pa sebi prema tome planirajte broj serija, krugova i slično.

* Stiže sezona vožnje biciklom: Stručnjak savjetuje kako se pripremiti i spriječiti povrede, grčeve i bol u nogama

  1. Prehrana

Umjesto da se pravim pametan s ‘općim informacijama’ (tipa; pazite na pravilan omjer marko i mikro nutrijenata, unesite dovoljno zdravih masti u organizam kako bi vaše tijelo imalo dovoljno energije, bla, bla, bla….), jer nisam nutricionist, a potonje informacije ionako znate, dat ću vam samo dva savjeta:

Da bi gubili kilograme trebate biti u deficitu! Matematika jasna ko’ dan! Ukoliko trošite više nego što ste unijeli, vi gubite ‘na masi’; a obzirom da uz to i vježbate, događa se rekompozicija (više mišićne mase a manje potkožnog masnog tkiva) koja vam usput i pomaže da ubrzate svoj metabolizam.

Ukoliko niste vični slaganju smislenih jelovnika, računanju kalorija, proučavanju namirnica i nemate vremena se ozbiljno posvetiti nabrojanom; tada vam savjetujem posjetu nutricionistu koji će vam pomoći da trud u teretani oplodite zdravom i kvalitetnom prehranom te na taj način zaokružite vaš proces transformacije!

I još nešto

Potkožno masno tkivo se ne može topiti ciljano (npr. odlučili smo skinuti ‘mast’ s trbuha) već se događa ‘globalni’ proces redukcije potkožnog masnog tkiva na razini cijelog tijela; a s kojih će ‘mjesta’ tijelo prvo krenuti ‘topiti mast’ ovisi o vašem genotipu.

Ukoliko nemate kvalitetan odmor, priča ‘pada u vodu’. Nema tog treninga i prehrane koju mogu nadomjestiti kvalitetan san…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare