Magazin

Kako pravite palačinke? Ovaj recept ocijenjen je kao najbolji na svijetu

U moru recepata za palačinke na vrhunskim svetskim kulinarskim sajtovima izdvaja se jedan koji ima ocjenu čak 4,95.

Ako želite da isprobate recept za palačinke koje uvijek uspiju, meke su kao duša i pjenaste, isprobajte ovaj.

Za pripremu će vam trebati samo 20 minuta, a većinu sastojaka vjerovatno već imate u kuhinji. To su: jaja, mlijeko, glatko brašno, so, puter i gazirana voda, a trebat će vam i malo ulja za prženje.

Sastojci:

120 g glatkog brašna

2 jajeta

120 ml mlijeka

120 ml gazirane vode

¼ kašičice soli

30 g otopljenog putera

Priprema:

U velikoj posudi sjedinite jaja i mlijeko, pa dodajte brašno. Ubacite i puter i so i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Uz miješanje postepeno ulivajte vodu. Na srednjoj vatri zagrijte lagano nauljenu tavu za palačinke. Izlijte smesu na tavu koristeći otprilike ¼ šolje za svaku palačinku.

Okrećite tavu kružnim pokretima kako bi se smjesa jednako rasporedila po površini. Pecite palačinku oko dva minuta, odnosno dok dno ne dobije smeđe tufne. Odlijepite palačinku špatulom, okrenite je i pecite drugu stranu još oko minut.

Poslužite vruće uz namaz po izboru.