Životni stil

Kako pripremiti salatu za posao tako da ostane svježa? Tajna je u načinu pakovanja…

Kako pripremiti salatu za posao žena reže salatu za radnim stolom u kuhinji na radnom stolu salata, drvena daska šparoge maslinovo ulje začini

Znate li kako pripremiti salatu za posao tako da ostane svježa? Slasni zeleni listići vrlo su nježni, pa ukoliko ih ne pakirate na odgovarajući način, mogli bi izgubiti na svježini i hrskavosti. Uglavnom se zbog dugog stajanja vaš omiljeni obrok pretvori u uvenule listiće bez osobitog okusa i teksture.

Slasni zeleni listići vrlo su nježni, pa ukoliko ih ne pakirate na odgovarajući način, mogli bi izgubiti na svježini i hrskavosti. Uglavnom se zbog dugog stajanja vaš omiljeni obrok pretvori u uvenule listiće bez osobitog okusa i teksture.

No tom se problemu uz nekoliko trikova može doskočiti, piše GoodHouseKeeping.

1. Pakujte je naopačke

Mnogi smatraju da se najbolje salate sastoje od mješavine različitih sastojaka poput kuhanih žitarica, jaja, graha te komadića svježeg nasjeckanog i delikatnog, hrskavog povrća. Kako biste spriječili da nježni zeleni listići uvenu, pakirajte salatu naopako: stavite teže namirnice dno posude za ručak, a zatim položite zelene listiće poput matovilca, salate ili rukole na vrh. Pobrinite se da spremnik držite uspravan tokom prijevoza, a zatim, kad dođe vrijeme ručka, istresite sadržaj u veliku zdjelu, promiješajte i prelijte omiljenim preljevom.

2. Preljev nosite odvojeno

Preljevi obogaćuju okus svake salate, no to vrijedi samo ih dodajete neposredno prije posluživanja. Ulja i kiseline s vremenom će potaknuti listove da uvenu. Ako želite da vaša zelena salata ostane svježa, morate zasebno pakirati preljeve. Spremite ih u male, dobro zatvorene posude za grickalice ili male staklenke za džem i pričekajte do ručka prije nego što ih prelijete preko salate. Isto pravilo vrijedi za dodatke kao što su marinirane artičoke i tunjevina puna ulja: držite ih podalje od zelenila dok ne dođe vrijeme za jelo.

3. Zelenu salatu prekrijte vlažnim ubrusom

Nakon što ste naopačke spakirali salatu, pod mlazom hladne vode namočite papirnati ubrus i ocijedite ga da ostane vlažan, a potom ga izgužvajte i položite preko vrha salate prije nego što stavite poklopac posude. Vlaga hidratizira zelenu salatu te omogućuje da duže ostane hrskava.

4. Držite je na hladnom

Ako imate frižider na radnom mjestu, odmah po dolasku u njega spremite salatu. U idealnom slučaju, ne birajte gornju policu koja se ponekad može smrznuti. Što je salata kraće na sobnoj temperaturi, to je manja mogućnost da će uvenuti.

5. Pripremite danima unaprijed

Salatu za posao možete pripremiti tokom vikenda kako biste u slasnom obroku uživali sredinom sedmice. Pogotovo ako volite sve svoje obroke pripremati odjedanput i unaprijed, salata se također može naći na tom popisu. No imajte na umu da postoje određene zakonitosti.

Spakirajte zajedno sve one teže, tvrđe namirnice za salatu kao što su mahune, kuhani krumpir, masline, cherry paradaz i kuhana jaja ili nasjeckane smokve i orasi. Svaki dan, neposredno prije nego što odete na posao, uzmite zdjelicu te mješavine i dodajte zelenu salatu po izboru. Držite odvojenima zelene salate od ostalih sastojaka kako bi ostale svježe i hrskave.