BHDoktor

Kako roditelji vaspitavaju djecu koja postaju narcisi

Roditelji koji vjeruju da je njihovo dijete, u bilo kom pogledu, bolje od druge djece, te da ne može da pogriješi, vrlo vjerovatno nesvjesno podstiču narcizam kod svog djeteta, kažu istraživanja.

Kako bi došli do odgovora na pitanje kako se stvaraju narcisoidne ličnosti, istraživači su posmatrali roditelje i njihovu djecu u četiri iteracije tokom perioda od 18 meseci. Željeli su da vide koji su to faktori koji dovode do toga da djeca imaju previsoko mišljenje o sebi, prenosi Zelena učionica.

Tom prilikom su otkrili da djeca roditelja koji su ih precjenjivali u trenutku kad je studija počela, na kraju tog istraživanja pokazala visok nivo narcizma, prema testovima.

Precjenjenu djecu roditelji su obično opisivali kao “posebnu” ili kao djecu koja “zaslužuju nešto više i veće u životu”.

“Djeca veruju kad im roditelji kažu da su posebni. Ali to možda baš i nije dobro za njih ili čak za društvo,” rekao je Brad Bušman, koautor studije i profesor komunikacija i psihologije na Ohajo državnom univerzitetu.

Roditelji su, zapravo, skloni tome da pretjeruju i preko svakih granica hvale svoju decu, a sve u dobroj namjeri da im pruže podršku i podignu samopouzdanje. Ali, kažu autori studije, umjesto da im podstaknu samopouzdanje, oni od njih naprave narcise.

Dok su opasne posljedice narcizma već poznate, njegovo porijeklo nije, tvrdi Bushman. Ovo istraživanje je prvo koje je sprovedeno kako bi se vidjelo na koji način se u djetinjstvu razvija narcizam.

Studija je takođe pokazala da se samopouzdanje i narcizam razvijaju na različite načine.

Dok je precjenjivanje djetetovih sposobnosti od strane roditelja povezano s pojavim narcizma kod djeteta, istovremeno nije nikako povezano sa većim samopouzdanjem.

S druge strane, roditelji koji su pokazivali više emocionalne podrške i topline svojoj djeci, imali su djecu čije je samopouzdanje kroz period istraživanja raslo. A ta roditeljska toplina nije povezana sa razvojem narcizma, kaže ova studija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare