Svijet

Kako sankcije djeluju u Rusiji: Je li propao ‘ekonomski blickrig’?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je vladu da poveća primanja državnih službenika i penzionera, kao i socijalna davanja. Treba ih prilagoditi inflaciji, koja je 17,5 posto, rekao je šef Kremlja na sastanku vlade održanom putem video linka, piše Deutsche Welle.

Sve u svemu, ekonomska situacija se stabilizovala, rekao je Putin skoro dva mjeseca nakon početka rata koji vodi protiv Ukrajine.

Putin je također naložio vladi da pumpa svjež novac u privredu kako bi podstakla potrošnju.

„Sada je izuzetno važno podržati domaću potražnju, spriječiti da se ona pretjerano smanjuje”, rekao je on.

Vlada za to može koristiti budžetska sredstva direktno ili ih koristiti kao kreditnu pomoć. Sredstva su dostupna jer je u prvom kvartalu godine ostvaren „rekordni suficit u budžetu”.

Sankcije Zapada Rusiji Putin vidi kao neuspjeh. Zapad je očekivao da će „brzo debalansirati finansijsko-ekonomsku situaciju, izazvati paniku na tržištima i dovesti do kolapsa bankarskog sistema i uskih grla u preduzećima”, rekao je predsjednik Rusije.

Ali „strategija ekonomskog blickriga je propala”. Tačnije, Rusija je „izdržala pritisak bez presedana”. Nacionalna valuta rublja je ojačala, u prvom kvartalu tekuće godine Rusija je ostvarila historijski trgovinski suficit od 58 milijardi dolara (oko 54 milijarde eura).

Za SAD i njihove evropske saveznike, međutim, sankcije Rusiji su se pokazale kao bumerang, jer je u tim državama porasla inflacija, što je dovelo do pada životnog standarda, tvrdi Putin.

Šefica Centralne banke poziva na nove poslovne modele

Elvira Nabiulina, šefica Centralne banke Rusije rekla je da ruska privreda ne može zauvijek da živi od svojih finansijskih rezervi i da zbog sankcija mora da se ponovo pozicionira. Najavila je fazu strukturnih promjena i traganje za novim poslovnim modelima.

“Do sada su sankcije uglavnom imale uticaj na finansijsko tržište. Ali sada će sve više uticati i na ekonomiju”, upozorila je Nabiulina. Glavni problemi su ograničenja uvoza i otežana logistika u spoljnoj trgovini. Ograničenja izvoza će takođe vjerovatno imati sve veći uticaj.

Ona je također rekla da je planirani pravni koraci protiv blokade ruskih zlatnih i deviznih rezervi koju je uveo Zapad, rekla je Nabiulina. Stranim sankcijama je zamrznuto oko 300 od oko 640 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi Rusije.

Moskvi prijeti gubitak 200.000 radnih mjesta

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin strahuje da će u ruskoj prijestonici biti izgubljeno 200.000 radnih mjesta. Razlog je prestanak poslovanja stranih kompanija.

Kako bi ublažile posljedice nezaposlenosti, vlasti su prošle nedjelje odobrile program pomoći vrijedan 38 miliona eura. Program je prvenstveno usmjeren na zaposlene u stranim kompanijama „koji su privremeno obustavili svoje aktivnosti ili su odlučili da napuste Rusiju”, objasnio je Sobjanin. Program je između ostalog, namijenjen finansiranju prekvalifikacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare