Politika

Kako to da Izetbegoviću smeta procesuiranje SDA-ovaca u Tužilaštvu BiH, a ne smeta kiseljenje predmeta protiv SDA-ovaca u Tužilaštvu KS?

Predsjedništvo SDA danas je donijelo 18 zaključaka, koji se, kako je rekao predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, odnose na ukupna dešavanja u BiH.

Uglavnom SDA pozdravlja odluku Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, dolazak novog visokog predstavnika osuđuje ponašanje Milorada Dodika i ostalih političara iz RS, pozdravili su i smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

SDA-ovske zaključke trenutnoj političkoj zbilji možete čitati OVDJE u cijelosti.

Izetbegović je na press-konferenciji na kojoj je čitao zaključke svaki od njih prokomentirao. No, zanimljiv je način na koji je opravdao smjenu Tadićke.

On tako konstatira da je Tužilaštvo BiH politički instruirano, ali samo kada su u pitanju Bošnjaci, a pogotovo ako ti Bošnjaci dolaze iz SDA.

“Pokušala se predstaviti korumpiranom stranka koja je kičma otpora i stabilnosti u BiH”, naveo je Izetbegović.

Svakako predsjednik SDA pod tim podrazumjeva trenutne procese koji se vode protiv visokopozicioniranih SDA-ovaca ili dugogodišnjih kućnih obavještajaca njegove porodice.

Smjenu Tadićke Izetbegović tako koristi da opravda i obesmisli optužnice i sudske procese protiv, prije svega, premijera FBiH Fadila Novalića i Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

Obojica su osumnjičeni optuženi za teška krivična djela korupcije. Prvi da je uz posredovanje drugih SDA-ovaca ovlastio malinara za nabavku 100 respiratora, dok se drugi sumnjiči za krivotvorenje diplome.

Njih dvojica su samo posljedni u nizu SDA-ovaca koji su prošli kroz ruke tužilaca, a većina njih nikad, neopravdano, nije do kraja procesuirana.

No, ono što je opasno jeste da Izetbegović procesuiranje SDA-ovaca dovodi u istu ravan sa progonom generala Armije BiH.

“Mislim da je radila vrlo opasnu stvar (Gordana Tadić, op.a.) kroz procesuiranje samo generala ARBiH. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata i na taj način izjednačiti strane. Srbi i Hrvati su bili amnestirani u Tužilaštvu BiH, progonjeni su samo Bošnjaci, i to iz SDA”.

S druge strane, ne žali se Izetbegović što npr. Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo u ladicama drži mjesecima predmete protiv drugih SDA-ovaca.

Tako se npr. predemet ‘Asim Sarajlić’ kiseli već u ladici nekog tužioca i nema tužilačke odluke. Poznato je da je Sarajlić osumnjičen za koruptivne radnje u sklopu izbora unutar SDA.

Također, Tužilaštvo KS već mjesecima ‘istražuje’ horor koji se dešavao na KCUS-u kojim rukovodi Izetbegovićeva supruga Sebija.

Desetine pacijenata umrlo je na covid-odjelima KCUS-a pod sumnjivim okolnostima, na šta ukazuju porodice. Pored toga, 17 anesteziologa napisalo je zvanično pismo u kojem su opisali strahove koje su se dešavale na covid-odjelima, a posebno su upozorili na pogubnost korištenja malina-respiratora, koje je na kriminalan način nabavio upravo SDA-ovac.

Da li će se Izetbegović založiti i da se i Tužilaštvo KS konačno oslobodi političkih okova njegove stranke?Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare