Politika

Kako to da Vojin Mijatović odjednom smeta SDA i da je postao opasnost po Bošnjake?

Bakir Izetbegović SDA Vojin Mijatović

Pored notorne Sanje Vlaisavljević, ime koje među kandidatima ministre u novoj Vladi FBiH privlači najveću pažnju jeste: Vojin Mijatović.

Njega je SDP kandidirao za ministra unutrašnjih poslova.

Ispod medijskog radara, nezvanično i skriveno bune se iz tabora NES-a i SBiH-a, a sad su taj potez počeli javno kritizirati iz SDA osjetivši da imaju plodno tlo za svoje propagande s ciljem prepadanja ionako sluđenog naroda. Posebno onog bošnjačkog.

A za SDA bošnjački narod najlakše plašiti Srbima, što Vojin Mijatović svakako jeste.

Tako se među prvim SDA-ovcima javio federalni zastupnik Almedin Aliefendić. Za njega je imenovanje Mijatovića jednako 'puštanju lisice u kokošinjac' jer se Srbinu prepušta 'borba protiv terorizma' u 'većinsko bošnjačkoj Federaciji'.

Onda je počeo pričati kako su Bošnjaci žrtva i kako su preživjeli genocid.

Ovakav istup politički anonimnog Aliefendića razotkriva nekoliko stvari.

Aliefendić dakle navodi kako se borba protiv terorizma prepušta Mijatoviću. Radi se ili o nepoznavanju činjenica ili jeftinom spinu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova nema nikakve operativne nadležnosti nad policijom. Borba protiv terorizma je u rukama direktora Federalne uprave policije. Zadatak ministra je da osigura uslove i pokuša unaprijediti status policije i donosi zakonska rješenja. I potpisuje plaće za ljude koji rade u ministarstvu, ali ne i za policajce.

To otkriva da je cilj ovakvog istupa samo nastavak širenja histerije o tobožnjoj ugroženosti Bošnjaka i Bosne i Hercegovine kao države.

Nije jasno gdje SDA sad nalazi taj argument, kada je Bakir Izetbegović lično s Mijatovićem šetao Banja Lukom i hvalio ga kao bosanskog patriotu, Srbina kakvih treba više Bosni i Hercegovini. I ne samo to, Izetbegović je hvalio Mijatovića što svake godine organizira prijem povodom Dana državnosti BiH i to u Banjoj Luci, te njegove aktivnosti za animiranje dijaspore da glasa na izborima.

Sam Vojin Mijatović je zbog toga dobio etiketu SDA unutar SDP-a koji gaji opasno bliske veze s Izetbegovićem i njegovim prvim saradnicima kakav je npr. Edin Ramić.

Time faktički pada u vodu i priča SDA o njihovoj navodnoj borbi za građansku BiH. U građanskoj BiH bilo bi nezamislivo da se kandidatima broje nacionalna krvna zrnca, nego bi im se 'sudilo' po kvalitetu rada.