Puni Gas

Kakva auta žele buduće generacije vozača

U jednom se periodu činilo da mladi nisu zainteresirani za automobile, odnosno da im je bitno da su mobilni, ali ne žele posjedovati automobil niti im je važno kako on funkcionira. Srećom, trendovi su se promijenili, današnja djeca, budući vozači, zainteresiraniji su za aute od generacija koje su im prethodile. U istraživanju koje je Ford proveo u Velikoj Britaniji jasno su kazali i šta 2030. godine – kad budu polagali vozački ispit – očekuju od automobila. Oni su, naime, dječaci i djevojčice u dobi od osam i devet godina i bit će prva generacija vozača koji će iz auto-škole izaći kad bi svi novi auti u prodaji trebali biti električni.

Naime, za 2030. su mnoge europske zemlje (pa i proizvođači automobila) najavile prelazak na potpuno električne automobile. Iz ove studije proizlazi da su buduće generacije vozača spremnije prihvatiti potpunu elektrifikaciju od onih koji danas upravljaju automobilima, jer današnje vozače puno više zabrinjava nedostatak punionica, doseg automobila, još uvijek visoke cijene automobila na struju… O tim ‘detaljima’ djeca ipak ne razmišljaju. Tako su letenje, električna vožnja, udobna sjedala i ekološke karakteristike nezaobilazne karakteristike u automobilima iz snova djece koju je obuhvatila Fordova studija.

PROČITAJTE  Umjesto sirene u autu – muzika

Čak ih polovica očekuje da će voziti ‘nešto električno’. Naime, 49% ispitane djece želi da se njihov automobil napaja električnom energijom, dok ih samo 17% preferira benzinske automobile, 10 posto dizelske, a sedam posto vozila na plin. Fordovo istraživanje posebno je istaknulo želju današnjih osmogodišnjaka i devetogodišnjaka za zaštitom okoliša kao motivaciju za prihvatanje električne vožnje, a 78% ih se slaže da se moramo potruditi da se brinemo o planetu, tako što ćemo biti što ‘zeleniji’. Djeca su električne automobile rangirala kao daleko ekološki najprihvatljiviji tip automobila (45%) u usporedbi s benzinom pogonjenim vozilima (21%), dok 19% smatra da električni i benzinski automobili imaju isti utjecaj na okoliš.

PROČITAJTE  Naučnici potencijalno razriješili misterij jednojajčanih blizanaca: "Ovo će nam jako pomoći"

Posebno veseli što se gotovo četiri od pet (79 posto) mališana obuhvaćenih ovom studijom raduje učenju vožnje automobila. Zapravo, ova generacija je toliko željna sjesti za volan, da već znaju i konkretne osobine koje žele u svom prvom automobilu iz snova. Većina ispitanih željela je vozilo koje može letjeti. Udobna sjedala bila su ozbiljan prioritet (36%), kao i dobar audio sustav (27%), dok je gotovo četvrtina (24%) željela samovozeće sposobnosti i ekološki prihvatljive karakteristike (32 posto ispitanih). Povezani postovi: