Sport

Kakva je sudbina svjetskog nogometa? FIFA okrenula sve protiv sebe, evropski nogometni savezi najavili drastičan korak

Nekoliko nogometnih saveza iz evropskih zemalja moglo bi prekinuti članstvo u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) ako se realizira ideja o svjetskom prvenstvu svake dvije godine, prenosi dpa. Dpa, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi se na takav drastičan korak moglo odlučiti više od desetak evropskih nogometnih saveza, prenosi Hina.

“Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristit ćemo ga kao protest protiv planova FIFA-e”, objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Moeller.

Evropska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive FIFA-inoj ideji o World Cupu svake dvije godine. Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konsultacija prilikom donošenja takvih odluka. Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu FIFA -e, članovi mogu napustiti krovnu nogometnu organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije. U tom slučaji mogu nastaviti igrati na UEFA -inim natjecanjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizira FIFA.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih grupa.

Ove sedmice FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja selektora nogometnih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

“Niko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti”, rekao je predsjednik FIFA -e Gianni Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Airesu.

Istaknuo je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

“Danas postoje nogometna natjecanja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova”, rekao je.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare