Vijesti

SDA je imala ključnu ulogu u izbornom porazu u Srebrenici. Bego je samo posljedica i izdajnik

Prevara koju je činila grupa oko Bege Bektića u Srebrenici došla je kao pogodan izgovor Stranci demokratske akcije za sve neuspjehe u procesu povratka, kao i alibi za ponovo izgubljene izbore u Srebrenici. Da podsjetimo, većina probosanskih stranaka je podržala SDA kandidata i dala prednost upravo SDA-u da vodi procese u Srebrenici.

Prednost je data po inerciji, što ne znaci da je SDA nakon svih ovih decenija bavljenja povratkom i politikom u RS i zaslužila ovu vrstu povjerenja. Kritike na račun SDA upućivali su često puta i vodeći ljudi pokreta Moja adresa Srebrenica, a neki su kao Sadik Ahmetović, zbog odnosa sarajevske centrale SDA i napustili tu stranku.

Monopol na etničko predstavljanje Bošnjaka

Ipak, svi ti ljudi, pa i Sadik Ahmetović svesrdno su pomogli Aliju Tabakovića, čiji se cijeli politički angažman veže isključivo za SDA. Za SDA je najlakše danas reći: „Izgubili smo zbog Bege Bektića, SDP-a i Nikšića. Ali, javnost mora voditi računa da su svi važni funkcioneri, u oblasti povratka, trošenja budžetskih sredstava za povratak, svih ovih decenija bili uglavnom iz SDA.

Suvereno je SDA, godinama, uz male prekide, rukovodila Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica, Komisijom za povratak BiH. Svi funkcioneri Bošnjaci, njih 90 posto, uglavnom su uvijek bili iz SDA. Monopol na etničko predstavljanje Bošnjaka u entitetu Republika Srpska imali su uglavnom članovi SDA.

U skupštini tog entiteta, kao potpredsjednici tog entiteta, nekada i kao ministri u Vladi tog entiteta. Aktuelni potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić, nikad jasno nije opovrgao tvrdnje nane Fate iz Konjević Polja o nemoralnim ponudama koje je nana Fata javno obznanila, a koje je Ramiz navodno nudio.

A zašto bi nana uopće imala motiv govoriti lažno o Ramizu Salkiću? Zaboravili smo na postojanje Vijeća naroda entiteta Republika Srpska gdje zavidne paušale godinama ubiru uglavnom predstavnici SDA. Nažalost, neki od članova tog Vijeća, zapravo većina njih koji predstavljaju Bošnjake imaju samo fiktivna prebivališta na teritoriji tog entiteta.

Život su davno ostvarili u Sarajevu, Tuzli ili negdje drugo u FBIH. Uostalom, kao i većina drugih funkcionera SDA u tom entitetu koji uglavnom dođu na posao u Banju Luku i vrate se. Ogroman je novac uložen u povratak u RS. Nemoguće je utvrditi koliko novca. Nemoguće je nabrojati koji su sve funkcioneri SDA upravljali tim sredstvima.

SDA je imala novac i vodila kampanju 

Olako funkcioneri SDA potežu obarač i traže smjenu Nermina Nikšića. Vrlo rado botovi optužuju svu opoziciju za izdaju. Usmjeravaju krivnju na opoziciju i koriste srebreničku nesreću da opoziciju ugroze sada u predizbornoj kampanji u Mostaru. Pripremaju platformu optužbi kako bi srušili kredibilitet svakom opozicionaru. Bilo gdje i bilo kada.

Srebrenica, međutim, ni u jednom kontekstu ne smije biti zloupotrijebljena. Ni za jačanje pozicije, ni opozicije. Ni za slabljenje pozicije, ni opozicije. SDA je vodila procese i na ovim izborima u Srebrenici, što je bilo jedino moguće. SDA ima ministre za izbjeglice, vanjskih poslova, ambasadore, funkcionere u entitetu RS.

SDA je jedina imala i novac za kampanju i sve ostale aktivnosti u Srebrenici. Nažalost, Srebrenica je izgubljena kao i 2016. godine. Ne može i ne smije niko abolirati Begu, ali Bego nije niti može biti jedini krivac. Uzroci poraza su dublji, Bego je samo posljedica i izdajnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare