Politika

Kakva je veza Balkana sa kritičnim stanjem pandemije u Evropi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na kritično stanje sa širenjem koronavirusa u Evropi zbog, između ostalog, naglog porasta novih slučajeva na Balkanu, nazvavši situaciju ‘delikatnom’.

“Ne možemo kazati da imamo stabilnu situaciju u cijeloj regiji u ovom momentu,” kazala je predstavnica WHO Catherine Smallwood, obraćajući se novinarima.

Evropska regija WHO, koja uključuje i neke azijske zemlje, čini 40 posto ukupnog broja slučajeva na globalnom nivou, istakao je Hans Kluge, regionalni direktor za Evropu, upozoravajući kako porast zaraze u centralnoj i južnoj Evropi predstavlja “ozbiljnu zabrinutost”, prenio je Euronews.

Srbija i Hrvatska, uz Gruziju i Luxemburg, se navode kao zemlje s najvećim kumulativnim brojem covid-19 slučajeva na 100 hiljada stanovnika u protekle dvije sedmice.

Stopa incidencije u Srbiji iznosi 121 posto u prethodne dvije sedmice, s ukupnim brojem od 191,356 potvrđenih slučajeva. Ova zemlja dnevno registrira oko 7,000 novih covid-19 pacijenata.

Euronews također podsjeća na nedavnu smrt dva vjerska lidera u Srbiji, uzrokovanu upravo koronavirusom, a njihovoj sahrani su prisustvovali mnogobrojni vjernici, što je podgrijalo zabrinutost oko širenja zaraze.

Kluge je naglasio kako na velikim skupovima moraju postojati ograničenja, prozivajući “vjerska okupljanja poput masovnih sprovoda”.

Jedna od ključnih mjera koja djeluje, jeste nošenje maski i stroga kontrola društvenih okupljanja, uključujući ona vjerska, dodao je.

U međuvremenu, Hrvatska je zabilježila oko 139 hiljada slučajeva COVID-19 i bilježi oko 3,000 novih pozitivnih slučajeva dnevno na populaciju od oko četiri miliona stanovnika

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je nedavno i sam bio pozitivan na korona virus, najavio je nova ograničenja, uključujući zatvaranje barova i restorana i ograničavanje okupljanja od kraja novembra, mjere koje će ostati na snazi najmanje do 21. decembra.

I druge zemlje na Balkanu i u regiji Kavkaza bilježe porast slučajeva, istakli su predstavnici WHO.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare