Politika

Kakve promjene je donio koronavirus u BiH: Informiranost, svijest i sistem

Hrvatski portal Index.hr objavio je prije nekoliko dana tekst genijalnog novinara Gordana Duhačeka pod naslovom “Pet pozitivnih stvari koje je koronavirus donio Hrvatskoj”.

Tekst bi se manje-više mogao prekopirati uz izmjene par riječi, tipa gdje piše Hrvatska staviti BiH, i jednako bi važio za našu državu kao i za naše susjede.

Od same pojave koronavirusa i panike koja je u isto vrijeme prozujala planetom, građani BiH krenuli su s informiranjem o svemu što je taj virus.

Obaviještenost građana

Nema čovjeka koji nije čuo za koronavirus. Svako iščitava, traži i sluša o virusu, upija svaku novost o njemu, prati istraživanja i razvoj događaja u zemljama koje je zahvatio. Ovakvo praćenje situacije na terenu, a da se ne radi direktno o domaćem, do sada nije zabilježeno.

Higijena

Pojavom koronavirusa, čini se, građani nikad nisu bili svjesniji higijene i njene važnosti. Prije svega tu se misli na stalno i pravilno pranje ruku. U prilog tome ide da je i veliki broj javnih ustanova ali i tržnih centara, kafića…pojačao nabavku sapuna i dezinfekcijiskih sredstava.

Ljudi su svjesniji koliko je važno pranje ruku i to pravilno – 20 sekundi, toplom vodiom…Tome je doprinijelo o stalno insistiranje na preporukama od strane institucija koje se bave zdravstvom.

Zdravstveni sistem

Kako se virus širio i približavao našem regionu, tako su se i vlasti pripremale. Prvobitna panika i nestašica svega potrebnog (od maski do dezinfekcijiskih sredstava) čini se da je riješena.

Inače kaotični, spori i do kraja zaostali sistem je profunkcionirao. Koliko toliko. Formirani su krizni štabovi na svim nivoima, a sve razine vlasti komuniciraju i sarađuju kako bi se što bolje organizirali. Napravljen je elektronski sistem u kojem su povezani ljekari. U sistem se unose informacije o pacijentima koji su pregledani.

Ljekari su mirni i staloženi, ne dižu paniku, savjetuju, pripremaju i objašnjavaju.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare