Igora Kalabuhova iznervirao intervju Murphyja
Politika

Kalabuhova iznervirao intervju Murphyja. Priznao da nema kontakta sa zapadnim diplomatama u BiH

Ruski ambasador u BiH Igora Kalabuhova jako je iznervirao intervju svog američkog kolege Michaela Murphyja.

Murphy je danas dao interjvu za Srpskainfo gdje je, između ostalog, govorio i o Rusiji te njihovoj politici prema BiH.

Kalabuhova su iznervirala izjave Murphyja u kojima govori o Rusiji i njenoj politici u BiH te ratu u Ukrajini. Kaže da Murphy priča jedno, a da SAD rade drugo. Iznio je i niz teorija zavjere o Ukrajini, kao što su biolaboratorije te ‘njegovanje neonacizma’.

Pažljivo sam pročitao intervju američkog ambasadora Michaela Murphyja portalu Srpskainfo od 23. januara ove godine. Pošto nemamo priliku da razgovaramo lično – o čemu ću reći kasnije – pokušajmo da razgovaramo javno.

Izjave mu izgledaju lijepo, ali spolja

Mnogo toga što moj kolega kaže, blisko mi je. I ljepote Bosne i Hercegovine, i divni ljudi koji ovdje žive. Osobine lokalnog mentaliteta, teškoće u pronalaženju rješenja i kompromisa. Rusija, kao i Sjedinjene Američke Države, podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I mi vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva ravnopravna entiteta, te da je trenutni ustav zemlje određen voljom Bošnjaka, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), kao i građana BiH.

Većina izjava Michaela Murphyja spolja izgleda lijepo. Problem je u tome što ove tvrdnje opovrgavaju realni postupci Sjedinjenih Država. Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH – ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine – ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao „neprihvatljive energetske zavisnosti“. Oni govore o slobodi govora – ali troše milione dolara na „suprotstavljanje ruskom malignom uticaju“, u suštini podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale. Zar ovo ne miriše na korupciju? Govore o demokratiji – ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti”, napisao je Kalabuhov.

Teorije zavjere o Ukrajini

Onda je govorio o Ukrajini.

“Apsolutno su neprihvatljive riječi Michaela Murphyja o Ukrajini. Više puta sam objašnjavao razloge naše specijalne operacije. I nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile. Nema potrebe manipulirati emocijama, govoreći o žrtvama „ruskog bombardovanja“ nakon zločina koje kijevski režim – uz pomoć američkog oružja – čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući djecu i starce, nakon više orkestriranih provokacija.

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da Sjedinjene Države namjerno, i to naglašavam, namjerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom. Ne bi je punili oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratili bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne kriju i, štoviše, time se ponose!

Međutim, to nije slučaj jer su Sjedinjene Države shvatile da samo ratom mogu riješiti unutrašnje probleme, što i rade. Oni su bacili Evropu na koljena, nastoje da bukvalno cijeli svijet uključi u svoju antirusku kampanju. Samo pogledajte razmjere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi”, kaže Kalabuhov.

Nema kontakt sa zapadnim ambasadorima

On je potvrdio da nema kontakte sa Muprhyjem. Kao ni sa drugim zapadnim ambasadorima u BiH.

“Michael Murphy je u pravu – nemamo lične kontakte. Jedan od razloga je i to što su Wasington i njegovi saveznici namjerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te su obesmislili rad Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma (PIC-a) bez učešća Rusije. Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vijekovke tradicije diplomatije kao zanata i kao umjetnosti koje podrazumijevaju traženje i pronalaženje rješenja čak i za najzamršenije probleme.

I prije svega u tome što se tiče Bosne i Hercegovine. Kako američka izreka kaže, „Put your money where your mouth is” (stavi svoj novac gdje su ti usta). Stoga bi sa Vaše strane, gospodine Murphy, bilo logično da odbacite prijetnje i ucjene („nećemo dopustiti“, „nećemo stajati po strani“) i da date priliku Bosancima i Hercegovcima, bez vanjske prisile, bez dosadne manipulacije, da donose odluke koje će dogovoriti. Sami. I oni će za ove odluke biti odgovorni pred svojim biračima i pred svojom savješću.

Ako se slažete s tim, možemo porazgovarati i lično”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare