Politika

Kanton Sarajevo: 18 zaraženih koronavirusom, devet klastera, jedan od njih sjednica Vlade FBiH od 16. marta

U Kantonu Sarajevo je, gledajući kumulativno, dosad potvrđeno 18 slučajeva zaraze koronavirusom i otvoreno devet klastera, izjavila je danas na press-konferenciji Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona i članica Štaba civilne zaštite KS.

Kumulativno, dosad je obavljeno 205 testiranja na koronavirus u KS, od toga jučer 30, računajući i 18 studenata državljana BiH, koji su dovezeni iz Italije, pa smješteni u Studentski centar Bjelave. Svi su, navodi Pilav, negativni na koronavirus, dobrog su zdravstvenog stanja i zasad neće ići kućama jer mjera nadzora traje 28 dana.

Pilav je potvrdila da dosad ima devet otvorenih klastera u Kantonu Sarajeva i da je najveći broj slučajeva zaraze vezan za Konjic. Pojasnila je da je jedan od tih, ranije spominjanih klastera, vezan za sjednicu održanu sredinom marta u Sarajevu, što je, kako je kazala, zapravo bila tematska sjednica Vlade FBiH od 16. marta.

Pilav tvrdi da su povezane osobe pod nadzorom, kao i da je jedan klaster vezan za slučaj preminule žene na Ilidži, čiji članovi porodice su svi testirani i niko nije pozitivan na koronavirus izuzev kćerke.

„Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je pod nadzorom“, istakla je Pilav.

Pozvala je građane da se pridržavaju propisanih mjera i u slučaju potrebe, obraćaju domovima zdravlja. U vrijeme epidemije koronavirusa, dodala je, aktuelna je i sezona gripe, ali zaraza koronavirusom ima nešto atipičniju kliničku sliku.

Pilav tvrdi da su zdravstvene ustanove u Kantonu u dobroj koordinaciji te objašnjava da je na osnovu jučerašnjih odluka nadležnih, Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš naloženo da angažira dodatne materijalne i ljudske resurse ako treba.

Iz Službe za zapošljavanje je također doznačeno da su spremni angažirati dodatni kadar zdravstvenim ustanovama, navela je Pilav.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare