Vijesti

Kanton Sarajevo, dnevni bilans: Ponovo umrlo desetoro zaraženih…

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđena zaraza koronavirusom kod 93 osobe, dok se u isto vrijeme 171 osoba oporavila od infekcije ovim virusom, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Od ovog broja novozaraženih, njih 62, odnosno 66,66 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Tokom jučerašnjeg dana, preminulo je 10 pacijenata sa COVID infekcijom.

U posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 863 osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.607 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Trenutno je 5.486 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 113, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 189.

Trenutno su u KS hospitalizirane 423 osobe, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 291, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 132 pacijenta.

Na respiratoru je 15 pacijenata, i to 10 na KCUS-u i pet u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 41 pacijent, a u Općoj bolnici njih sedam. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 30 osoba.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 465.

Covid-pozivni centar je zabilježio 724 poziva, a obavljeno je i 306 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare