Politika

Kanton Sarajevo izdvaja 8 miliona KM za isplatu dijela plaća firmama ugroženim pandemijom

Javni poziv poslovnim subjektima sa područja Kantona Sarajevo za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće uposlenima, za juni i juli, i to prema podacima za nivo Federacije Bosne i Hercegovine, bit će raspisan početkom naredne sedmice, potvrdili su iz Ministarstva privrede KS.

Javni poziv će biti objavljen na web-stranici tog ministarstva.

Riječ je o kratkoročnoj mjeri Vlade KS za pomoć privrednim djelatnostima, čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa.

Produženje implementacije ove mjere za navedene mjesece omogućeno je nedavnim dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, tzv. “Korona zakona”.

Iz tog zakona je proizašla i obaveza Vlade da donese odgovarajuće akte na osnovu kojih će biti implementirana ova mjera pomoći privredi, prije objave javnog poziva.

Radi se o Odluci o usvajanju Izmjena i dopuna Programa kratkoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo, kao i o Uredbi o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće, koje je donijela Vlada KS.

Sredstva u iznosu od osam miliona KM za finansiranje dijela plaća za navedene mjesece, kako je naveo ministar Jasmin Halebić, osigurana su iz transfera Međunarodnog monetarnog fonda, koji je ranije dodijeljen Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.Povezani postovi: