Uncategorized

KO SDA: Istražiti štetnost Uredbe kojom Vlada KS otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki

Nakon što je objavljeno da je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, prvi je reagirao Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, čiju smo objavu ran iej prenijeli.

Sada je stiglo i saopćenje Kantonalnog odbora SDA Sarajevo u kojem se navodi:

KO SDA Sarajevo podupire interesovanje medija da se istraži štetnost Uredbe kojom Vlada Kantona Sarajevo otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki.

Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pomoći će u sprječavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem.

Opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH je otvorena i višestruka, ali stvarni razlog donošenja ovakve Uredbe Vlade KS najbolje je vidljiv u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci. Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu.

Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru”, navodi se u saopćenju SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare