Vijesti

Karadžićeva odbrana se žali da su Britanci muslimanski saveznici. Strahuju da će ga tamo ubiti

Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić će kaznu doživotnog zatvora, na koju je u Haagu osuđen zbog genocida u Srebrenici i drugih brojnih zločina, izdržavati u Velikoj Britaniji. Tako je jučer odlučio Rezidualni mehanizam međunarodnog kaznenog suda, no Karadžićeva obrana se odmah žalila na lokaciju njegove trajne adrese.

Advokat ratnog zločinca Peter Robinson potvrdio je medijima da je obrana dobila odluku o skorom premještaju njihova klijenta, i da je na nju uložila prigovor. Pravni skrbnici mu, naime, smatraju da se Velika Britanija ne može smatrati sigurnom zemljom za srpske osuđenike, pošto je u tamošnjim zatvorima već bio tjelesno napadnut general vojske Republike Srpske Radislav Krstić, a i bivši predsjednik Liberije Charles Taylor, također ratni zločinac, morao je biti izoliran u samici zbog prijetnji.

Karadžić navodno jako strahuje od osvete „muslimanskih ekstremista“ u britanskim zatvorima, a odbrana mu u dopisu Haagu smrtno ozbiljno navodi da će na Otoku sigurno biti tretiran kao ratni zarobljenik, pošto je Velika Britanija u ratu u BiH bila na strani bosanskih muslimana. “Ako Karadžića ubiju u britanskim zatvorima, Haag će od njega time napraviti mučenika!” – nemušto prijete advokati ratnog krvoloka.

Iza svega se, naravno, krije pravni manevar da se ishode što bolji uvjeti smještaja za čovjeka koji je tobože štiteći ugroženo srpstvo prouzročio smrti, patnje, razaranja i raseljavanja stotina tisuća stanovnika BiH. Nije tajna da svi haaški osuđenici žarko žele robijati u skandinavskim državama, gdje su im uvjeti, a i osobne slobode, na razini boljega hotelskoga smještaja.

U norveškim zatvorima osuđenici sami raspolažu ključevima svojih ćelija, a čuvari im nisu naoružani. Smiju nositi odjeću kakvu požele, danju rade poslove za koje mogu dobiti i do deset dolara dnevno, te imaju niz mogućnosti za edukaciju, sport i dokolicu. Danska je još veći raj za zatvorenike gdje se na jednog robijaša dnevno potroši od 400 do čak 800 dolara.

U danskim ćelijama čak i ratni zločinci imaju kompjutere s internetskom vezom, TV i klima-uređaje. Karadžićeva nevolja je, međutim, što mora izdržavati kaznu unutar zatvorskog sistema zemlje gdje postoji doživotna robija na koju je osuđen u Haagu, a sjever Evrope tu kaznu nema u svojim zakonima.

Vijest da će otac genocidne tvorevine u BiH izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji otočkoj javnosti je osobno objavio britanski šef diplomacije Dominic Raab. Na svom Twitter profilu Raab je naveo da je Velika Britanija saglasna da se Karadžić prebaci u jednu od njezinih kaznionica i da se ova zemlja ponosi svime što je učinila da se Karadžića dostojno sankcionira za nedjela i nečovještvo: od omogućavanja njegovoga hapšenja, pa do toga da do smrti robija baš u Britaniji.

Mediji u Srbiji nisu propustili urotnički povezati ovu poruku britanskog ministra vanjskih poslova s njegovom čestitkom ramazanskog Bajrama svim britanskim državljanima, koja je uslijedila koji sat kasnije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare