BHDoktor

Kardiolozi otkrili koje namirnice jedu rijetko ili nikad

Većina nas je svjesna da su određene navike iznimno loše za zdravlje srca. To su pušenje, sjedilački način života, ali i prehrana. Kardiolozi su za HuffPost podijelili koje namirnice izbjegavaju u 99 posto slučajeva. Napominju da vas nijedna od ovih namirnica neće ubiti ako je pojedete s vremena na vrijeme, ali oni je ipak nikada (ili vrlo rijetko) ne jedu.

Jetrica

Jetrica ili volite ili ne. Ako spadate u drugu skupinu, imate sreće. Kardiologinja Eleanor Levin jetrica nikad ne jede.

"To je crveno meso izuzetno bogato mastima. Općenito izbjegavam crveno meso jer je jako bogato zasićenim masnoćama i transmasnoćama, one su loše za srce, a mogu izazvati i osteoporozu. Jetra je posebno loša jer je to također organ koji filtrira toksine, tako da se oni obično u njoj zadržavaju. Jela sam jetrica kao dijete, ali sam prestala kad sam postala kardiolog", rekla je.

Kobasice

Dr. Elizabeth Klodas pod svaku cijenu izbjegava kobasice.

"One su bogate natrijem pa potiču visoki krvni pritisak, ali i zasićenim mastima, koje povisuju holesterol", ističe i dodaje da je Svjetska zdravstvena organizacija sve prerađeno meso. Uključujući kobasice, šunku i slaninu, klasificirala kao kancerogeno.

Margarin

Ako još uvijek jedete margarin, vrijeme je da prestanete, upozorava kardiologinja Harmony Reynold. 

"Studija je pokazala da su ljudi sa svakom kašikom margarina dnevno imali 6 posto veću vjerojatnost da će umrijeti tokom 16 godina istraživanja. Maslinovo ulje je bolje jer je svaka kašika maslinovog ulja povezana s 4 posto manjim rizikom od smrti. Imajući to na umu, govorim svojim pacijentima da koriste maslinovo ulje kad god je to moguće, čak i za pripremu jaja ili tosta", pojasnila je.

Odrezak

Žao nam je ako obožavate biftek, ali to je još jedna hrana koju treba izbjegavati većinu vremena.

"Izbjegavam jako masno crveno meso jer obiluje zasićenim mastima. Kliničke studije su pokazale da je konzumacija zasićenih masti povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa", govori dr. Leonard Lilly. On ipak u iznimnim situacijama dopusti uživanje u sočnom odresku.

Piletina pržena u dubokom ulju

Pohovana piletina možda vam je omiljeno jelo, ali nije dobra za vaše srce. Dr. Sanjay Maniar izbjegava većinu hrane pržene u dubokom ulju jer, kaže, ona povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Krofne

I krofne nastaju prženjem u dubokom ulju pa ne čudi da su na ovom popisu.

"Krofne se prže u uljima koja sadrže trans masti, a za koje je poznato da podižu razinu holesterola i šećera u krvi, pridonoseći dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima i moždanom udaru", tvrdi dr. Jayne Morgan.

Druga stvar je ako krofne pržite u palminom ulju, koje ne sadrži trans masti. Ipak, palmino ulje sadrži zasićene masnoće pa i dalje ne znači da u ovako pripremljenim krafnama možemo uživati koliko želimo.