Politika

Karić oštro odgovorila gradonačelniku Beograda: Poslat ćemo mu presudu, tamo piše šta je Mladić radio

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce", poručila je Karić Šapiću.

Dodala je da uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati.

"Jer, kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju.

Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici", kazala je Karić.

Ranije je Šapić na inicijativu mladih za ljudska prava u Srbiji, koja ga je pozvala da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru, odgovorio da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini".