Vijesti

Kašnjenje u otvaranju šest biračkih mjesta u Zenici. Mobilni tim ide i u KPZ

U sedam sati počeli su izbori i u 12 gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je za Opće izbore 2022 registrirano ukupno 328.411 glasača.

Prema riječima portparola Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Elvedina Fišeka do sada nisu dobili informacije sa terena da ima problema.

Izborni proces

“Još prikupljamo informacije o otvaranju biračkih mjesta, ali mi, u skladu sa usvojenim našim planom, radimo na osiguranju biračkih mjesta i drugih uslova potrebnih za zaštitu integriteta izbornog procesa iz domena rada policije”,kazao je Fišek.

On je napomenuo kako na području tog kantona ima ukupno 511 biračkih mjesta.

Prema očekivanju, Gradska izborna komisija Grada Zenica, koja je imala problema i sa popunom biračkih odbora te su čak i tokom jučerašnjeg dana, u tri termina, vršili obuku novih kandidata za sudjelovanje u radu biračkih odbora, jutros nije na vrijeme otvorila šest biračkih mjesta.

Predsjednik GiK-a Zenica Muamer Kovač, u izjavi za Fenu ističe kako su sinoć, negdje oko 22.30 sati, okončali posao te Odluku o formiranju biračkih odbora u Gradu Zenica proslijedili na mejlove političkim subjektima te u viber-grupu članovima GIK-a Zenica.

“Upravo pripremamo informaciju za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, u kojoj ćemo navesti da smo na jednom biračkom mjestu imali kašnjenje od 11 minuta.

Na četiri biračka mjesta nije došao po jedan član biračkih odbora, a kako smo donijeli odluku da nećemo otvarati biračka mjesta ako nisu kompletirana, na vrijeme nisu bila otvorena ni biračka mjesta Staro Radakovo 4 i 6 (kašnjenje po 15 minuta), Kloče 4 (kašnjenje 35 minuta) i Crkvice 5 (kašnjenje 15 minuta). Ostao nam je jedino problem pa upravo radimo na njegovom izmještanju, biračko mjesto Nova Zenica 1. Tu je došlo do zamjene izbornog materijala”,kaže Kovač.

On napominje kako u biračkim spiskovima imaju evidentiranih 101.297 glasača te da na području tog grada ima ukupno 143 biračka mjesta. Od toga su 142 redovna te jedno za glasanje u odsustvu, dok su na terenu i šest mobilnih timova.

Mobilni timovi

Po jedan mobilni tim, napominje, obići će zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a drugi štićenike Doma za stara lica Zenica, dok ostala četiri mobilna tima obilaze po selima, stanovima i kućama osobe koje nisu u mogućnosti glasati na svojim biračkim mjestima.

Glasači iz ZDK-a, zajedno s glasačima iz općina i gradova iz Srednjobosanskog kantona, čine izbornu jedinicu 4 (514), s ukupno 555.952 glasača, te biraju ukupno šest zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na kandidatskim listama može biti 11 imena.

Glasači iz općina i gradova ZDK-a za sastav Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH razvrstani su u dvije izborne jedinice- 5 (405), u koju ulaze Doboj Jug, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Zenica i Usora te 6 (406), u kojoj su Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko i Breza.

U izbornoj jedinici 5 (405), koja ima registriranih 232.529 birača, bira se osam zastupnika, a na kandidatskim listama može biti 13 imena, dok izborna jedinica 6 (406), sa 95.882 registrirana birača, bira četiri zastupnika i te liste mogu imati devet imena. Sudjeluju i u raspodjeli 25 kompenzacijskih mandata.

U izbornoj jedinici 4 (204), sa Skupštinu ZDK, registrirano je 328.411 glasača, a bira se 35 zastupnika. Na ovim listama može biti 40 imena, prijavljeno je ukupno 16 izbornih lista te kandidatima 29 političkih subjekata. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare