Vijesti

Kasumović spreman oprostiti RMU Zenica dug od 2,6 miliona KM. Ali pod uvjetom da se te pare podijele rudarima

“Spreman sam da, zajedno sa prozeničkim vijećnicima, oprostim dug koji, prema sudskim presudama, Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica ima prema Gradu Zenicu u iznosu od oko 2,6 miliona KM, ukoliko će Elektroprivreda BiH, odnosno Uprava zeničkog rudnika, isplatiti ta sredstva rudarima”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On napominje kako komorati svakodnevno riskiraju svoje živote i silaze u utrobu zemlje kako bi zaradili za hljeb sa sedam kora, zbog čega smatra da bi ovaj prijedlog bio od općeg dobra za sve rudare.

“Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica ima prema Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi. Napominjem, na ovaj način bi svaki rudar dobio po 4.500 KM!

Gradsko vijeće Zenica, odnosno prozenički vijećnici, odmah bi donijeli odluku o otpisu dugova rudniku Zenica. Smatram kako bi ta sredstva umnogome pomogla rudarima, a oprost duga konačno stavio tačku na brojna blokiranja i deblokiranja računa”, objasnio je gradonačelnik.

On je pozvao Elektroprivredu BiH i Upravu RMU Zenica da prihvate ovaj prijedlog, kojim bi, kako kaže, apsolutno pokazali da itekako cijene poziv rudara koji, kako bi prehranili svoje porodice, odlaze u jamu i nikada ne znaju hoće li se vratiti kući.

“Ukoliko, ipak, Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica ne prihvate ovaj dobronamjeran prijedlog za rješenje dugogodišnjeg problema, Grad Zenica će naplatiti svoja potraživanja”, kazao je Fuad Kasumović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hurma Ujdurma
Hurma Ujdurma
1 mjesec

da li treba članska knjižica stranke pri podjeli para