Vijesti

Kasumović: Ulica Safvet-bega Bašagića u Zenici postaje dvosmjerna, riješit ćemo saobraćajni kolaps i nepropisno parkiranje vozila

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, zajedno sa svojim saradnicima, obišao je danas radove na rekonstrukciji ulice Dr. Safvet-bega Bašagića, koja će od 1. juna postati dvosmjerna.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, cilj radova je brži protok automobila u centru grada.

“Znate da je Školska ulica začepljena od 14.30 do 17.30 sati i ne može se proći. Ovo je, prema Urbanističkom planu, još 2020. godine usvojeno da ulica bude dvosmjerna. Radovi se privode kraju, a zvanično otvorenje je 1. juna. Želja nam je riješiti i problem nepropisnog parkiranja automobila na trotoarima, a koji na taj način onemogućavaju slobodno kretanje građanima pješacima, starijima, osobama sa invaliditetom… Uskraćeno je pravo na slobodno kretanje ulicama grada radi nekog ko je vlasnik MUP-a, da bi on mogao tu parkirati svoja vozila. MUP mora reagirati i skloniti ta vozila ili dati odobrenje Gradskoj upravi Zenica da to čini, pogotovo u centru grada. Pogledajte, parkiraju se vozila sa obje strane jer je vlasnik MUP-a ujedno i vlasnik kafića pred koji se nepropisno parkiraju vozila. Ovo će biti dvosmjerna ulica i neće biti više zagušenja u saobraćaju”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Kasumović: Ovo će biti dvosmjerna ulica i neće biti više zagušenja u saobraćaju

Ističe da ovo neće biti posljednja ulica koja će biti rekonstruisana, te da se razmišlja o zabrani saobraćaja u pojedinim ulicama u centru grada kako bi sve kategorije građana mogle nesmetano da se kreću gradom.

“Veoma brzo ćemo ponovo na Gradskom vijeću razmatrati zabranu ulaska kamionima u uži dio grada, te potpunu zabranu saobraćaja u pojedinim ulicama u strogom centru grada kako bi građani, penzioneri, te osobe sa invaliditetom imale potpunu slobodu dok se kreću centrom Zenice”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Prema riječima Armina Kurtagića, stručnog savjetnika za puteve u Gradskoj upravi Zenica, pretvaranje ove ulice u dvosmjernu je ideja koja datira duže vrijeme.

“Cilj je smanjiti gužve na kružnim tokovima kod hotela “Rudar i “Metalurg”, odnosno da se izbjegne saobraćajni čep. Na ovaj način ostvarit će se dodatna veza između Bulevara i Glavne gradske magistrale, a trenutno je jedina veza ulica Školska, a naredna Talića brdo. Sa ovim će doći do preraspodjele saobraćaja i trebalo bi se smanjiti opterećenje i u samoj ulici Školska, te na kružnim tokovima “Rudar” i “Metalurg”. Umjesto kosog parkiranja od sada će to biti bočno, a umjesto 37 parking mjesta od sada će ih biti najmanje 30. Dakle dobit ćemo nekoliko parking mjesta manje, ali znatno olakšanje saobraćaja”, pojasnio je Kurtagić.

Izvođač oviih radova je Javno preduzeće „Parking servis“, a osim premještanja parking mjesta sa dosadašnje lijeve na desnu stranu, taksi stajalište kod Prve gimnazije ubuduće će biti kod Poslovnog prostora „Aksa“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare