Svijet

Katastrofalna situacija: Djeca u Afganistanu zbog gladi ne mogu ni hodati ni puzati

Djeca u Afganistanu, zbog gladi, nisu u mogućnosti hodati ni puzati. Broj neuhranjene djece u mnogim klinikama u zemlji raste iz dana u dan, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon povlačenja američkih trupa, došlo je i do prekida međunarodne pomoći i produbljivanje ekonomske krize. Rat, glad i siromaštvo najprije su počeli pogađati djecu.

Građanski rat

Nakon što je građanski rat trajao 40 godina, talibani su došli na vlast, a teret patnje od pola vijeka, pogodio je djecu i njihove majke koje nisu mogle hodati zbog neuhranjenosti.

Djeca koja pate od pothranjenosti, koja se definiše kao stalni nedostatak nutritivnih elemenata potrebnih ljudskom tijelu, lišena su majčinog mlijeka.

Razlog je neuhranjenost majki kao posljedica siromaštva u zemlji. Majke nemaju pristup ni osnovnim namirnicama što utiče i na maloljetnu djecu.

Nedostatak neophodnih dodataka ishrani uzrokuje vidljivo usporavanje razvoja kod dojenčadi i djece.

Novinari AA su posjetili klinike za pothranjenost u glavnom gradu Kabulu i sastali se sa porodicama i ljekarima koji rade na ovom pitanju.

Djeca od dvije, tri godine izgledaju kao bebe od osam ili deset mjeseci. Zbog nedostatka hrane, bebe su slabijeg zdravstvenog stanja pa nemaju snage puzati ni hodati.

Halide od 24 mjeseca samo je jedna od ove djece. Nalazi se na ovoj klinici, a iako ima dvije godine, još uvijek ne može stajati na nogama.

Halide, koja je došla na kliniku prije dvije sedmice, imala bi oko 12 kilograma da se razvijala normalnim putem. Njeno stanje se poboljšava dolaskom na kliniku ali još uvijek nije prešla kritičnu granicu.

Suhi hljeb i čaj

“Veoma sam sretan što se njeno zdravlje iz dana u dan poboljšava”, rekao je njen otac Azimulah Safe.

Ista je situacija i sa 25-mjesečnom Gulsum.

Na kliniku je došla sa pet kilograma, a nakon 2,5 mjeseca njena kilaža se povećala na 6,4 kilograma.

Vefa, 25-godišnja majka, danima nije jela ništa osim suhog hljeba i čaja.

Navodeći da je njihova ekonomska situacija loša, Vefa je kazala da je dijete hranila samo hljebom jer nema mlijeka koje mu je neophodno za razvoj.

Povećanje broja djece u klinikama je jedan od razloga za uzbunu.

Dok se bolnice trenutno bore s mnogim problemima, majke koje ne mogu zadovoljiti osnovne potrebe svoje djece za hranom, stvaraju duge redove ispred klinika za neuhranjenost. Većina polusvjesne djece nema snage i čeka na red u majčinom krilu.

Neke porodice nerado razgovaraju. Dugi su redovi ispred ovih ustanova u kojima nisu baš zadovoljavajući uslovi.

Kada majke dovedu svoju djecu, daju im se kratkoročni dodaci ishrani i vraćaju se kući, a ponovo se pregledaju za dvije sedmice ili mjesec. Mnogu djecu, kojoj je inače potrebno bolničko liječenje, šalju kući zbog teških uslova u klinikama ili nemogućnosti prijema svih kojima je pomoć neophodna.

Hospitaliziraju se samo životno ugrožena djeca i dojenčad jer su kapaciteti ambulanti nedovoljni.

Milioni u opasnosti

Iz UNICEF-a u oktobru prošle godine navedeno je da 3,2 miliona djece mlađe od pet godina u Afganistanu pati od pothranjenosti, a najmanje milion njih je u opasnosti od smrti.

“Save The Children” objavio je 19. januara da se broj neuhranjene djece pod kliničkim praćenjem udvostručio od augusta.

Prema podacima Svjetskog udruženja ljekara, broj djece pod nadzorom u klinikama, kojih je u augustu bilo 2.886, u januaru je porastao na 4.673. U istom periodu, broj teških slučajeva porastao je sa 1.438 na 1.938.

Dr. Cemaleddin Abbas je izjavio da se djeca nerazvijaju dovoljno zbog neuhranjenosti.

“Primijetili smo da se broj pacijenata na klinikama za neuhranjenost u posljednje vrijeme udvostručio. To pokazuje da je ekonomska situacija jako loša. Većina majki koje se ovdje prijavljuju nemaju mlijeko koje je potrebno dojenčadima”, rekao je Abbas.

Na odjeljenju za pothranjenost bolnice “Indira Gandhi” u glavnom gradu Kabulu hospitalizirana su djeca čije se zdravstveno stanje pogoršava.

Ograničeni kapaciteti

Zbog ograničenih kapaciteta klinike, samo 22 djece se liječi na stacionarnom nivou.

Profesor Muhammed Arif Hasanzey, šef klinike, objasnio je da je broj slučajeva, koji je ranije bio 501, porastao na 722 u posljednjih 10 mjeseci.

Pozivajući na podršku međunarodnim humanitarnim organizacijama, Hasanzey je rekao: “Stanje svih pacijenata koji nam se obraćaju je kritično. Imamo hitne pacijente iz mnogih provincija. Svakog mjeseca troje, četvoro djece umire zbog neuhranjenosti. Ova bolest pogađa i dijete i majku psihološki.”

Nazife Kasimi, koja je danima čekala da joj se dijete oporavi u bolnici, objasnila je da njeno dijete već 2,5 godine pati od pothranjenosti.

“Nismo imali novca ni da dođemo u Kabul, ali smo nekako našli autobus i došli ovamo. Moj muž je narkoman. Otišao je od kuće prije dvije godine”, ispričala je Kasimi.

Portparol Ministarstva zdravstva talibanske vlade, doktor Javid Hajir, izjavio je da će oni isporučiti dodatke ishrani koje obezbjeđuju međunarodne institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u sve dijelove zemlje.

Nezaposlenost, siromaštvo i glad su na alarmantnom nivou u zemlji. Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da se očekuje da će broj ljudi koji se suočavaju s akutnom nesigurnošću hrane u Afganistanu porasti na 22,8 miliona tokom zimskih mjeseci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare