Politika

KCUS prijeti novinarima tužbama. Prošle godine na advokate skršili 24.000 KM

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, odnosno uprava na čelu sa Sebijom Izetbegović posljednih dana brutalno prijeti novinarima.

Nakon što je Raport objavio informaciju o hitnoj sjednici Kolegija KCUS-a zbog problema s tzv. malina respiratorima počelo se odmotavati klupko strave o dešavanjima u Respiratornom centru gdje su se koristili sporni respiratori.

Iako su u početku iz KCUS-a tvrdili da je pismo anesteziologa, u kojem se precizno navode opasnosti spornih respiratora po pacijente, a koje je Raport objavio neautentično, kasnije su priznali njegovo postojanje.

U međuvremenu na hajku protiv novinara pozivao je i suprug Sebije Izetbegović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i dugogodišnji budžetski uhljeb i klimoglavac bračnog para Izetbegović, sada instalirani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U koordinaciji sa svojim stranačkim glasilima pozivali su na linč novinara i njihovo policijsko-pravosudno procesuiranje zbog navodnog širenje panike.

Direktorica KCUS-a i jučer je prijetila tužbama i procesima protiv novinara jer su “mahali tim pismom” i tumačili ga.

Nje to prvi put da direktorica Izetbegović tužaka sve one koji misle drugačije od nje i one koji se usprotive njenoj diktaturi.

Poznat je u javnosti proces koji se vodi protiv direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismeta Gavrankapetanovića, a po tužbi prof. Izetbegović.

Ono što je šokantno u cijeloj priči jeste da je KCUS prošle godine, u jeku pandemije, putem javnih nabavki potpisao ugovor s advokatom Mirzom Aganovićem u vrijednosti od 24.000 KM za advokatske usluge!

Posebno je zanimljivo da je ugovor potpisan putem direktnog postupka i bez pregovaračkog procesa.

Takvi postupci se pokreću samo u hitnim slučajevima kada ustanova mora brzo reagirati. Advokatske usluge sigurno ne spadaju u te okolnosti.Povezani postovi: