Politika

KCUS žestoko odgovorio Vladi i Skupštini KS: Mi nismo u stanju napraviti nijedno mjesto više

Nakon zaključaka Vlade KS koji su usvojeni od strane Skupštine KS vezano za borbu protiv pandemije koronavirusa, večeras je reagirao KCUS. Podsjetimo, Vlada KS je dala u obavezu da Klinički centar poveća kapacitete za 150, a Opća bolnica za 75 mjesta.

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je u posljednjem periodu povećao svoje kapacitete za Covid-19 bolesnike za dodatnih 50 mjesto u odnosu na broj koji je tražen naredbom Federalnog ministarstva zdravstva iz oktobra 2020. godine Na taj način ukupan kapacitet za prijem i tretman bolesnika sa COVID-19 prostorima KCUS iznosi 520 postelja.

Faksimil odgovora

Također, KCUS je obavezan obezbjediti 20% kapaciteta suosnivačkim Kantonima koji nam šalju na liječenje svoje pacijente, što čini 88 kreveta. Napominjeno da svi pacijenti iz Bosansko-podrinjskog kantona dolaze na liječenje u KCUS, dok ostali šalju one najteže.

Trenutno je u KCUS više od 500 pacijenata iz Kantona Sarajevo. Klinički centar je dokazani borac u borbi sa COVID-19, koji već godinu dana maksimalnim kapacitetom odgovara izazovima pandemije. Pored toga neprestano pružamo usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za sve ostale pacijente koji nisu oboljeli od COVID-19. U toku protekla 24 sata KCUS je pružio ukupno 101.367 usluga hospitaliziranim i vanbolničkim pacijentima. Jutros je ukupno 418 uposlenika KCUS na bolovanju od čega je 195 po osnovu COVID-19 infekcije.

Faksimil odgovora

Napominjemo i da imamo 301 invalida ll kategorije Mi nismo u mogućnosti napraviti niti jedno mjesto više od navedenog. Ne smijemo ugroziti život i zdravlje bolesnika nikakvim dodatnim improvizacijama jer smo iscrpili sve mogućnosti. Također moramo voditi računa da ne dode do širenja zaraze na ne Covid bolesnike.

Stoga od Vas zahtjevamo da HITNO otvorite dodatne smještajne kapacitete u Kantonu Sarajevo, i da u iste preraspodjelite osoblje iz većeg braja Javnih zdravstvenih ustanova koje do sada nikako ili jako malo participiraju u liječenju pacijenata sa COVID-19 – stoji u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare