Svijet

Kibernetički udar na Evropsku agenciju za lijekove: Hakeri pristupili ‘važnim podacima‘ o vakcini

Medicinska regulatorna agencija EU u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i vakcine za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

“EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u toku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme”, saopćila je agencija.

Ne zna se kada se i kako napad dogodio, ko stoji iza njega i da li su ugroženi ikakvi podaci. Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tokom pandemije covida-19, a hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze.

Kako pak navodi BBC, hakeri su pristupili osjetljivim podacima firme BioNTech, partnerske kompanije Pfizera koji zajedno rade na vakcini protiv koronavirusa. Kompanija je saopćila kako ih napada neće usporiti u razvoju vakcine, dok je EMA samo kratko saopćila kako je pokrenuta službena istraga te da Agencija normalno funkcionira. Ipak, BioNTech je priopćio kako su hakeri pristupili vrlo važnim dokumentima.

„Danas smo obaviješteni kako je EMA bila metom hakerskog napada i da su se neki dokumenti, vezani uz odobrenje našeg cjepiva, nezakonito proučili. EMA je osigurala da ovaj napad nema nikakvog utjecaja na tok razvoja vakcine“, rekli su iz EMA-e dodavši kako trenutno nemaju razloga vjerovati da su ugroženi osobni podaci pacijenata koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju nove vakcine.

Napadi se događaju nekoliko sedmica uoči odluke EMA-a o korištenju vakcine.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.Povezani postovi: