Životni stil

Kiflice koje se tope u ustima

Kiflice su savršene kao doručak, užina ili večera, a ukoliko vam ih kojim slučajem ostane i za idući dan (u što nekako sumnjamo) uz pravilno skladištenje bit će još uvijek meke i svježe.

Sastojci:

900 g brašna tip 500

400 ml toplog mlijeka

1 vrećica suhog kvasca (7gr)

180 ml ulja

2 jaja

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

Priprema:

U veću posudu dodajte toplo mlijeko pa zatim ulje, dva bijelanceta, jednu kašičicu šećera i jednu vrećicu suhog kvasca pa dobro izmiješajte. Polako dodajte jedan dio brašna i kašičicu soli pa miješajte uz dodavanje ostatka brašna.

Na radnoj podlozi koju ste posuli brašnom dobro izmjesite tijesto uz dodavanje brašna po potrebi. Stavite nauljeno tijesto u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste. Najbolje bi bilo da tijesto ostavite oko sat i po do dva sata.

Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite na sitnije dijelove. Valjkom razvijajte četvrtasti oblik pa napunite omiljenim nadjevom (sir, salama)…

Nožem napravite proreze pa umotajte kiflicu. Ako želite kiflice možete posuti susamom, chia sjemenkama ili makom. Stavite u posudu za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

 



Povezani postovi: