Životni stil

Kikiriki i čokolada: Kolač bez pečenja koji će vas oboriti s nogu

Ako pripadate klubu obožavatelja kikirikija i čokolade, ne treba vas previše uvjeravati da isprobate ovaj kolač. Bonus je to što za ovaj recept pećnicu ne morate paliti jer je u pitanju ukusan kolač koji se ne peče.

Sastojci za bazu:

  • 130 g kokosovog brašna
  • 80 g glatkog kikiriki-maslaca
  • 80 g oguljenog nezasoljenog kikirikija
  • 50 g kakaa
  • 4 kašike meda
  • 1 kašika vode
    Sastojci za kremu:
  • 200 g glatkog kikiriki-maslaca
  • 70 g klasičnog mliječnog maslaca
  • 70 g meda
  • prstohvat soli

Sastojci za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 1 kašika glatkog kikiriki-maslaca
  • 1 kašika mliječnog maslaca
  • 1 kašika meda

Priprema:

  1. Započnite s pripremom baze. U sjeckalici ili blenderu obradite sve sastojke za bazu. Blendajte sve dok ne dobijete gustu i ljepljivu smjesu. Ako vam s učini da je smjesa previše suha, dodajte još malo meda, a ako je previše vlažna dodajte malo kokosovog brašna.
  2. U manji pleh pravougaonog ili kvadratnog oblika (može i okrugli ako želite napraviti tortu) prebacite smjesu i dobro je utisnite na dno pleha. Stavite ga u frižider dok pripremate kremu.

3. U posudu stavite sve sastojke za kremu i miksajte oko 2-3 minute dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Imajte na umu da mliječni maslac mora biti sobne temperature pa ga pola sata prije miksanja izvadite iz frižidera i pripremite. Gotovu kremu prelijte preko ohlađene baze pa sve vratite u frižider na sat vremena.

4. Nakon hlađenja krenite s pripremom glazure. U zdjelu stavite maslac, čokoladu i med pa rastopite na laganoj vatri. Kada su sastojci otopljeni i kada ih kašikom sjedinite, dodajte žlicu kikiriki-maslaca i sve dobro promiješajte pa prelijte preko kolača. Vratite u frižider i prije posluživanja hladite 3-4 sata.