Šarena planeta

Kim Jong Un obišao novoizgrađeni grad kod svete planine. Izgleda pomalo čudno

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u svom je prvom javnom pojavljivanju nakon više od mjesec dana izbivanja posjetio novoizgrađeni grad u blizini granice s Kinom te obližnju “svetu planinu”, izvijestili su danas državni mediji.

Samjiyon, novi grad na sjeveru zemlje, pretvara se u veliko ekonomske središe, a tamošnji ga dužnosnici zovu “socijalističkom utopijom”. U njemu se nalaze novi stanovi, hoteli, skijalište te komercijalni, kulturni i zdravstveni objekti.

Grad smješten u blizini planine Paektu

Grad je smješten blizu planine Paektu, koja se smatra svetom planinom s obzirom da Kimova porodica tvrdi kako od tamo potječu njezini korijeni. Kim Jong Un više je puta posjetio spomenutu planinu od 2018. godine, a državna informativna agencija (KCNA) prikazuje ju kao “utjelovljenje moderne civilizacije”.

KCNA prenosi da je sjevernokorejski lider u svom zadnjem posjetu Samjiyonu provjerio kako napreduju radovi u trećoj, ujedno i posljednjoj fazi gradnje. Završetak radova očekuje se do kraja ove godine, nakon što su bili odgođeni zbog međunarodnih sankcija i pandemije koronavirusa.

KCNA nije otkrila tačan datuma Kimova posjeta, ali je prva objavila izvještaj o njegovoj javnoj aktivnosti nakon 35 dana, što je njegovo najdulje izbivanje još od 2014. godine. Posljednji je put viđen kada je držao govor na odbrambenim vojnim vježbama.

Kim u obilasku

Kimova česta i dugotrajna izbivanja iz medija često potiču spekulacije o njegov zdravstvenom stanju. Južnokorejska obavještajna agencija poručila je prošlog mjeseca kako sjevernokorejski vođa nema zdravstvenih problema.

“Kim Jong Un je izjavio da se Samjiyon pretvara u primjer modernog, socijalističkog i planinskog grada koji predstavlja dobar primjer ruralnog razvoja, zahvaljujući nepokolebljivoj radničkoj ustrajnosti usprkos nepovoljnim klimatskim uvjetima”, prenosi KCNA.

Kim dodaje da gradnja novog grada pruža iskustvo u građevini, dizajnu i korištenju tehnologija, što će potaknuti ekonomski razvoj ostalih regija u zemlji.

Samjiyon je jedan od najvećih projekata koji je pokrenuo Pjongjang, u sklopu Kimovih ambicija za razvojem “samoodržive” ekonomije, kako bi se zemlja uspješno nosila s međunarodnim sankcijama, nametnutima zbog sjevernokorejskih nuklearnih programa.

Gotovo dvije godine nakon zatvaranje granica zbog covida-19, Sjeverna Koreja nedavno je obnovila teretni željeznički promet s Kinom, što upućuje na to da bi uskoro mogla ponovno otvoriti svoje granice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare