Svijet

Kim Jong Un zbog korone podigao i vojsku. Stručnjaci zabrinuti

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pyongyangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošla sedmica donijela je prvo priznanje Sjeverne Koreje o “eksplozivnoj” epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza.

Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa vakcinacije, prenosi Tportal.hr.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa, prije nego što je posjetio apoteke u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje “moćnih vojnih snaga” kako bi se “stabilizirala opskrba lijekovima u gradu Pyongyang”, dodaje se u saopćenju.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i “neodgovoran” odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva.

Susjedna Južna Koreja neće štedjeti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je predsjednik Yoon Suk-yeol u parlamentu u ponedjeljak, rekavši da je spremna pružiti vakcine protiv COVID-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pyongyang složi.

Broj zaraženih koronavirusom u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare