Vijesti

Kina i Rusija predložile rezoluciju kojom se ukida visoki predstavnik u BiH

Washington Post prenosi kako su dvije svjetske supersile Kina i Rusija predložile Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda rezoluciju kojom bi se odmah oduzele sve ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu rezolucije Kine i Rusije navodi se da ovlasti koje je visoki predstavnik u BiH dobio 1997. godine više nisu potrebne jer su političke stranke u BiH postigle značajan napredak.

Rusija se nije složila sa imenovanjem novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, no u rezoluciji se podržava njegovo imenovanje do 31. jula 2022. godine kada bi se po mišljenju Kine i Rusije trebao zatvoriti ured OHR-a.

Podsjetimo, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su 27. maja zvanično imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Tome se snažno protivila Rusija koja je tim povodom sazvala sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, no ni tamo nije uspjela u svojoj namjeri da spriječi imenovanje njemačkog diplomate na poziciju novog visokog predstavnika u BiH.

Sjedinjene američke države i članice EU su jasno poručile da će se OHR zatvoriti tek kada BiH ispuni posebne uslove koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira. Tako da je, nažalost, Bosna i Hercegovina ponovo postala poligon za odmjeravanje snaga između sila zapada i istoka. Kao i uvijek, najveću cijenu će platiti građani BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare