Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

49

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020., razmjena EU i Kine dosegnula je tako 425,5 milijardi eura, a razmjena EU i SAD-a iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. razmjena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD-om 461 milijardu.

“Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen”,  istaknuo je Eurostat, dodajući da je “u istom periodu trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2020., a u istom periodu 2019. bio je 123,9 milijardi.

Unatoč epidemiji Covid-19 i veoma snažnoj privrednoj krizi u prvom tromjesečju, kineska privreda je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potaknula uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istaknula da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020, prenosi SEEbiz.