Svijet

Kina je postigla ono čega su se Amerikanci najviše bojali: Protiv ovoga nema odbrane

Američke obavještajne strukture ostale su u šoku nakon što su saznali da je Kina u augustu ove godine uspješno testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim kapacitetom.

Financial Times piše da je raketa tokom tajnog testiranja obišla kompletnu planetu, a cilj je promašila za više od 32 kilometra. No, prema svjedočenju osoba koje su upoznate sa obavještajnim podacima, kineski napredak u razvoju hipersoničnog naoružanja zapanjujući i da je odmakao znatno više od onog što su Amerikanci očekivali.

Osim Kine i SAD-a, ovu vrstu oružja razvija i Rusija. Riječ je o raketama koje se kreću brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka, ali su sporije od balističkih raketa. Nemaju fiksiranu putanju kretanja, već se njima može upravljati i zbog toga ih je teže pratiti.

PROČITAJTE  Širi se teorija da je WHO preskočio slovo Xi za ime soja da se ne zamjeri Kini

Stručnjak za kinesku politiku razvoja nuklearnog naoružanja i profesor na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu Taylor Fravel je ukazao da američki proturaketni sistemi, koji mogu uništavati balističke rakete, ne bi bili učinkoviti protiv kineskih hipersoničnih raketa.

Ocijenio je da bi bilo destabilizirajuće kada bi najmnogoljudnija država na svijetu u potpunosti razvila ovo naoružanje i kada bi ga upotrijebila. Testiranje rakete u augustu je prikrila. Pretpostavlja se da je ovu raketu razvila Kineska akademija za svemirsku aerodinamiku (CAAA), piše Financial Times.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare