Vijesti

Kina nam donirala 50.000 vakcina. Gudeljević: Ako javno ne govorimo, ne znači da se ništa ne radi

U Bosnu i Hercegovinu je danas stiglo 50.000 vakcina protiv koronavirusa, a koje je donirala Narodna Republika Kina. Ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping uručio je donaciju vakcina ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević u Rajlovcu. Kina je našoj zemlji donirala 50.000 Sinopharm vakcina.

“U vremenu u kojem se svaka doza cjepiva željno iščekuje ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, prijateljska gesta Kine je dragocjenija i značajnija za stanovnike naše zemlje“, istakla je u uvodnom obraćanju ministrica Gudeljević.

“BiH se suočava sa problemom spore isporuke cjepiva, nestrpljenje stanovnika je svakim danom izraženije a medicinski djelatnici ulažu svaki napor da se izbore sa ovom pandemijom. Veliki izazov je pred svima nama, stoga današnja donacija je više od same donacije“, naglasila je.

PROČITAJTE  Teško ozlijeđena jedanaestogodišnja djevojčica

Kako je navela, ova donacija je riječ o gesti koja ulijeva nadu da nismo sami i da će BiH nastaviti započeto vakcinisanje svojih građana.

Gudeljević je istakla i u čemu je najveći problem kada je u pitanju nabavka vakcina.

“Kontinuirano se radi na vakcinama. Ne mora značiti ako se svakodnevno ne izlazi u javnost sa najnovijim informacijama da se ništa ne radi. Ministarstvo civilnih poslova je kontaktiralo nekoliko proizvođača – one koje su već odobrene na tržištu Evropske unije – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson i AstraZeneca. Stupili smo s njima u kontakt i zatražili sastanke za razgovor. Neki razgovori su već obavljeni“, istakla je Gudeljević.

Navela je i da Ministarstvo civilnih poslova ne obavlja te razgovore nego su oni tu da organizuju i dogovore termine i da su na te razgovore pozvani predstavnici entiteta koji iskazuju potrebe i treba da plate vakcinu koja bude naručena.

PROČITAJTE  U Sarajevu od posljedica koronavirusa preminule tri osobe: 144 nova slučaja zaraze

“Za sada smo u fazi obavljanja razgovora. Najveći problem je to što niko od proizvođača ne može garantirati da nam može odmah isporučiti cjepiva. Tu su razgovori u tijeku i čim dođe do konkretnih rezultata, entiteti i Ministarstvo civilnih poslova će informirati javnost o tome“, rekla je.Povezani postovi: