Svijet

Kina objavila pa obrisala vijest o svom najnovijem izumu. Od ovoga se ledi krv u žilama

Kineski istraživači tvrde da su razvili umjetnu inteligenciju za koju kažu da može čitati misli članova Komunističke partije i učiniti ih pristupačnijim za “misaono obrazovanje”.

Hefei Comprehensive National Science Center rekao je da sistem može čitati izraze lica i moždane valove, analizirajući koliko je član bio pažljiv na “misao i političko obrazovanje” kako bi “dodatno učvrstio njihovo samopouzdanje i odlučnost da budu zahvalni partiji, slušaju i prate stranku”.

No, članak je nestao s interneta ubrzo nakon objave 1. jula, na dan osnivanja stranke, očito nakon negodovanja javnosti da je takav sistem umjetne inteligencije previše čak i u društvu u kojem država rutinski ugrožava privatnost pojedinca, piše The Times.

Institut je saopštio da je potaknuo 43 člana stranaka u istraživačkom timu da uzmu partijske lekcije dok ih nadzire umjetna inteligencija.

U kratkom videu član partije ulazi u kiosk, sjeda ispred ekrana i lista članke koji promoviraju stranačku politiku i postignuća. Kiosk može vidjeti izraze lica istraživača, vjerovatno putem nadzornih kamera.

“S jedne strane, može prosuditi kako su članovi stranke prihvatili mišljenje i političko obrazovanje”, navodi se u članku. “S druge strane, pružit će stvarne podatke za misaono i političko obrazovanje kako bi se moglo poboljšati i obogatiti.”

Takve lekcije, koje su članovi stranke nekoć zanemarivali kao dosadne, pridobile su novu pozornost predsjednika Xija, koji, kao glavni sekretar stranke, zahtijeva apsolutnu odanost stranci i proglašava “misaono i političko obrazovanje” ključnim za postizanje cilja.

Stranka je već predstavila aplikaciju za indoktrinaciju, gdje 96,77 miliona stranačkih članova u zemlji moraju zaraditi bodove čitanjem članaka, gledanjem kratkih videa i odgovaranjem na pitanja.

Aplikacija Study Xi to make China Strong objavljena je kako bi se “proširio kanal učenja i budućnost će biti svjetlija”. Korisnici su primorani zaraditi dnevnu kvotu od 40 bodova čitanjem četiri članka, od kojih svaki traje četiri minute, gledanjem tri videa od devet minuta i odgovaranjem na tri pitanja.

Već 2019. Study Times, stranačka publikacija koja se usredotočuje na teorije, rekla je da se algoritam razvijen pomoću umjetne inteligencije može koristiti za “procjenu stanja razmišljanja članova stranke” i da će tehnologija zadovoljiti zahtjeve da stranačka edukacija “uđe u glave i srca članova stranke”.

“To će uistinu poboljšati političku kvalitetu i ideološku misao članova stranke”, stoji u stranačkoj publikaciji.

Institut u Hefeiju osnovali su krajem 2019. zajedno pokrajinska vlada Anhuija i Kineska akademija nauka.

U junu je istočna pokrajina Zhejiang, dom tehnoloških divova uključujući Alibabu, pokrenula sistem “pametne misli i političkog obrazovanja” za “kvantitativno ocjenjivanje” rasta učenika, prema Science and Technology Daily, državnim novinama .

Istraživači ove zemlje upotrijebili su tehnologiju čitanja moždanih valova kako bi otkrili gleda li neko pornografiju ili da bi utvrdili je li fabrički radnik umoran.

U istočnom gradu Hangzhou, kamere su postavljene u učionice u lokalnoj srednjoj školi, gdje kamere nadziru prostoriju svakih 30 sekundi kako bi uhvatile ponašanje učenika, kao što je čitanje, dizanje ruku, pisanje, ustajanje, slušanje ili drijemanje. Izrazi lica kao što su sreća, tuga, ljutnja i odbojnost također se bilježe kako bi se pokazalo je li učenik angažiran.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare